Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo

Aktuality / Články


NE umělým sladidlům v rámci sportovní výživy MyoTec

14.11.2017

Proč NE?

Odpověď je velmi jednoduchá. Jedná se o nepřirozené, syntetické, v přírodě se nevyskytující sloučeniny, které našemu tělu nejsou vlastní. Jinými slovy řečeno jde o cizorodé látky, tedy chemické sloučeniny, které mohou mít spoustu vedlejších účinků nejen na lidský organizmus, ale i na životní prostředí.

To samozřejmě není vše.

Pokud si jen trošku zmapujeme historii umělých sladidel, zjistíme, že se vše opakuje „jako v kolečku“. Na trh je vždy uvedeno nové patentované umělé sladidlo, které je prezentováno jako naprosto bezpečné, následně, tedy v průběhu času se tato informace stává velmi problematickou a dochází k velkým rozporům ohledně nežádoucích zdravotních účinků, a právě v tomto okamžiku je na trh opět uváděno nové, opět „bezpečné“ umělé sladidlo, samozřejmě opět patentované.

A jaká nejčastější rizika bývají zmiňovaná v souvislosti s umělými sladidly:

  1. Diabetes – narušení glukózové tolerance
  2. Poškození střevní mikroflóry
  3. Metabolický syndrom
  4. Obezita
  5. Vysoký krevní tlak
  6. Srdeční choroby
  7. Rakovina

V tomto ohledu není ušetřeno ani umělé sladidlo poslední módní vlny, tedy sukralóza, která dle nejnovějších poznatků může zvyšovat hladinu inzulinu až o 20%, je spojovaná s diabetem 2 typu, syndromem dráždivého tračníku (IBS), významným ovlivňováním střevní mikroflóry atd. (více v odkazech níže).

V případě, že umělá sladidla konzumujete, doporučujeme jednoduchý test. Vyzkoušejte fungovat jeden měsíc bez jejich použití, vaše následná fyzická kondice a vitalita budou tou nejlepší odpovědí.

Odkazy:

·  Splenda Linked To Diabetes, IBS and Cancer https://draxe.com/splenda-linked-diabetes-ibs-cancer/

·  Swithers SE. Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements. Trends Endocrinol Metab 2013; 24(9): 431-41.

·  Frank GK, et al.  Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener. Neuroimage 2008; 39: 1559–1569.

·  Ford HE, et al.  Effects of oral ingestion of sucralose on gut hormone response and appetite in healthy normal-weight subjects. Eur. J. Clin Nutr 2011; 65: 508–513.

·  Qin X. What made Canada become a country with the highest incidence of inflammatory bowel disease: Could sucralose be the culprit? Can J Gastroenterol 2011; 25(9): 511.

· Abou-Donia MB, et al. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J Toxicol Environ Health A 2008; 71(21): 1415-29.

· Pepino MY, et al. Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. Journal Diabetes Care 2013; 36(9): 2530-5.

· Nettleton JA, Lutsey PL, Wang Y, Lima JA, Michos ED, Jacobs DR Jr. Diet soda and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the multi-ethnic study of atherosclerosis. Diabetes Care 2009; 32(4): 688–694.

· Pepino MY, et al. Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. Diabetes Care 2013; 36(9): 2530-5.

· Qin X, et al. Etiology of inflammatory bowel disease: a unified hypothesis. World J Gastroenterol 2012; 18(15): 1708-22.

· Abou-Donia MB, et al. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J Toxicol Environ Health A 2008; 71(21): 1415-29.

· Stephen D. Anton, et al. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite 2010; 55(1): 37–43