Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

Zpět ve škole? Co pomůže dětem, aby ji lépe zvládaly

13.09.2019

Děti jsou naše priorita – vyberme jim to nejlepší.

Ať už jdou do první třídy nebo budou maturovat, vaše děti a jejich kondice jsou prioritou. Koneckonců, pokud jsou děti zdravé, znamená to pro i pro vás méně stresu.
Potraviny
Pokud chceme, aby byly naše děti v dobré psychické i fyzické kondici, je na prvním místě v žebříčku důležitosti strava. Měla by být co nejvíce pestrá a průmyslově nezpracovaná, složená z široké palety zeleniny a ovoce, luštěnin, ořechů, semínek a kvalitních ryb. Zcela omezené by měly být rafinované potraviny, umělá sladidla a další chemické přísady. Velmi šetřit bychom měli také s bílou moukou a bílým cukrem.
Kdykoli je to možné, vybírejme kvalitu BIO, abychom minimalizovali konzumaci pesticidů a dalších toxinů. Z hlediska kvality stravy, ale také financí se vyplatí vařit dopředu a chystat jídla do krabiček. Když máme přichystaná jídla do zásoby, předejdeme hladu a tím i nutkání koupit si bez přemýšlení něco nezdravého. Navíc můžeme děti zapojit do přípravy – naučí se chystat si jídlo sami pro sebe a ještě si osvojí návyky kvalitního stravování.
Imunita
Děti a zejména ty, které nejí pestrou stravu, můžou mít nedostatečný příjem vitamínů A a C. Jen z jídla je také obtížné získat dost vitamínu D. Z toho důvodů je zdravotnickými autoritami doporučováno dávat všem dětem od šesti měsíců do pěti let vitamínové suplementy obsahující vitamíny A, C a D každý den pro podporu funkce imunitního systému.
Velmi dobře jsou také popsané účinky doplňků s prospěšnými probiotickými kulturami, jejichž vlastnosti souvisí s imunitním systémem také. Mohou pomoci jako prevence infekčních onemocnění i jako prevence chřipky a nachlazení.
Dětské doplňky naleznete zde.
Stav pokožky
Není úplně rozšířeným faktem, že prospěšné probiotické kultury mají účinky související se stavem pokožky. Specifické kmeny prospěšných bakterií jako Lactobacillus Rhamnosus GG se ukázaly jako velmi efektivní při kožních problémech u dětí i dospělých. Velmi také záleží na potlačení a prevenci zánětu v těle. V tomto směru jsou nezastupitelné omega-3 z kvalitního zdroje.
Kognitivní schopnosti
Vývoj kognitivních schopností probíhá u dětí rapidním tempem. A protože 60 % stavební hmoty mozku je tvořeno tukem, je kriticky důležité obstarat dětem ve stravě kvalitní tuky. Vždy se vyplatí zapojit prémiový rybí tuk nebo omega olej. Speciálně DHA a EPA (omega 3 mastné kyseliny) jsou pro vývoj mozku obzvláště důležité.
Vždy pak platí, že je zejména u dětí dobré konzultovat užití doplňků se svým lékařem. Velmi se také vyplatí investovat do takových doplňků, které neobsahují žádné chemické příměsi, umělá sladidla, plnidla, ani jiné nevhodné složky.

https://www.foractiv.cz/viridikid-multivitamin-90-kapsli/d-71323/

https://www.foractiv.cz/viridikid-vitamin-d-drops-400iu-30-ml/d-71945/

https://www.foractiv.cz/ester-c-550mg-90-kapsli/d-70470/

https://www.foractiv.cz/scandinavian-rainbow-trout-oil-200ml-organic/d-71623/


Jak se chová tělo při chronickém stresu

12.09.2019

Díl. 1. – Trávení a spánek

 

Ať už nadšený kulturista, cyklista, běžec nebo běžný člověk se sedavým zaměstnáním, každý může být velmi ovlivněn chronickým stresem. Ten dokáže uškodit emocionálně, ale také fyzicky. Mnoho z nás si tuto skutečnost ani neuvědomuje. A každodenní shon bere jako běžnou denní rutinu, se kterou se nedá nic dělat.

Bohužel je skutečností, že chronický stres bývá za mnoha zdravotními problémy a onemocněními, se kterými by si tělo za normálních okolností poradilo Na příklad dnes tak typické problémy se zažíváním, které se staly v podstatě normálními. Každý druhý trpí nadýmáním, nepravidelnou stolicí apod. Nic takového rozhodně normální není. Tělo nám tím dává najevo, že něco není v pořádku. A řešení? Že by více a více trávicích enzymů, denně doplňovat probiotika, do jídla přidávat různé druhy vláknin, a pod. A ono pořád nic? Zřejmě bude problém někde hlouběji, a je nutné najít nejdříve příčinu, a tu odstranit. A věřte, že i když často dokáže hodně pomoci, ne vždy je nutný lékařský zákrok či doplněk stravy.

Jak tělo “tráví”, když spěcháme

Jak vlastně pracuje trávicí trakt pokud jíme např. šťavnatý steak  ve spěchu, stresu nebo jej prostě jen tak zhltneme? Naše trávení pracuje naprosto jinak než pokud budeme jíst steak v klidu a budeme každé sousto řádně žvýkat. Proč na žvýkání tolik záleží? Co hltání jídla může způsobit? Pojďne si to podrobně vysvětlit.

Představme si steak jako jakousi kostku, která je mixem bílkovin a tuku. Pokud ji pořádně nepožvýkáme, vnitřek zůstane neodkryt a trávicí enzymy se tak nemohou dostat dovnitř a plnit svoji roli tak, jak by měly. V žaludku máme velice silnou kyselinu chlorovodíkovou (HCL) a enzym pepsin. Rolí HCL je oddělit proteinovou složku steaku od té tukové, a tím v žaludku vzniknou oddělené vrstvy jednotlivých složek potravy, které jsou takto velice snadno dostupné jednotlivým trávicím enzymům. HCL také mění strukturu proteinu, doslova jej rozbaluje a tvoří strukturu řetěžce, který bude poté postupně štěpen trávicími enzymy (pepsin) na menší a menší části – peptidy.

Pokud se ale ani HCL nemůže dostat do celé kostky masa, nemůže tak pracovat a bude působit jen na povrchu. Část proteinu z masa je tedy naštěpena, taktéž část tukové složky masa (ta je posléze zpracovávána enzymem lipázou, která štěpí tuky), avšak nemalá část masa zůstává nedotčena právě díky velkým kusům masa, které nebyly žvýkány dostatečně.

Žaludek pak musí pracovat o to úpěnlivěji a je nutné produkovat více a více trávicích enzymů. To ale stále nebude dostačující. Nenatrávené kousky  musí putovat do tenkého střeva, kam jsou uvolňovány další složky trávení jako např. peptidáza. Ty jsou určené pro další štěpení proteinového řetězce na menší části. Nebo žluč důležitá pro vstřebávání tukové složky.

Pokud ale již od začátku nebyla proteinová a tuková složka oddělena, žluč nemůže zpracovávat tuk. Tuk a bílkovina tak zůstávají nedotčeny a nedostupné trávicím složkám. Tuk oxiduje, což způsobuje v těle zánětlivé procesy. Tyto nestrávené kusy potraviny jsou pochutinou pro škodlivé bakterie, fungi, kvasinky a pod. A tím vzniká střevní dysbióza, tedy poruchy trávení, nadýmání, plynatost nebo syndrom propustného střeva. Při něm složky z těchto velkých částí potravy procházejí do krevního oběhu a tělo proti nim bojovat. Tím si můžeme snadno vybudovat alergii na daný typ proteinu, např. vaječný protein. Snadno tak ovlivníme i imunitní systém.

Co je tedy snadným a prvním řešením?

Nejíst ve spěchu a dostatečně žvýkat jídlo! Jedině takto usnadníme práci trávicím enzymům a tyto budou moci pracovat a natrávit tak všechny složky potravy. Stejně tak usnadníme práci i kyselině chlorovodíkové, která se snadno dostane ke všem částem potravy. Pokud nebudeme řádně žvýkat, ani trojnásobné množství trávicích enzymů a probiotika nás nespasí, protože nedostanou šanci se dostat ke všem částem přijaté potravy. Právě a jen proto, že polykáme příliš velké části jídla. Pokud tedy trpíte nadýmáním, poruchami trávením, zkuste neprve jíst pomalu a v klidu, a dostatečně žvýkat každé sousto.

Trávení při stresu

Stejně tak je tomu s trávením ovlivněným stresem. Ať už jde o emocionální stres nebo stres způsobený nevhodou formou fyzické aktivity. Při stresu tělo uvolňuje hormony připravující tělo na “akci“. Tím pozastaví všechny ostatní procesy v těle, které v daném okamžiku, tedy přípravy na nějakou akci, raději pozastaví a postaví do pozadí. Zastaví produkci trávicích enzymů, celkově trávení vůbec, začne uvolňovat glykogen do krve, zrychlí srdeční činnost, zrychlí dech apod. Pokud tedy jíte ve stresu a ještě navíc nežvýkáte, daná potrava přijde vniveč a je úplně jedno, jestli jíte kvalitní maso, drahou organickou zeleninu. Vše ztratí na své podstatě, protože jídlo nebude mít danou očekávanou odezvu. Nedostane šanci být vstřebáno a využito. Ba naopak může se dostavit nevítaná běhavka nebo naopak zácpa či jiné zažívací potíže. A postupem času i potíže závažnější.

Sympatikus vs parasympatikus

Pokud se zaměříme např. na kulturistiku, tedy snahu budovat svalovou hmotu či spalovat tuk, je nesmírně důležité strávit většinu našeho dne ne v modu “fly or fight“, tedy zapojení sympatické nervové soustavy), ale naopak v modu „rest and digest“, tedy regenerace a trávení, což je parasympatická část nervového systému. Už od samotného rána bychom se měli uvézt do stavu klidu. Mozek takto navede celé tělo do stavu relaxace. Nedostaví se problémy s trávením, vyhneme se vystřelování glukózy do krve, tělo bude také schopno snadněji detoxikace atd.

Protože ale žijeme ve světě spěchu, je nutné naučit se relaxovat, a to především naučit se hlubokému dýchání a věnovat velkou pozornost našemu spánku Také ale eliminovat nadměrný stres, ať už z běžného života, tak i ten, kterého můžeme dosáhnout nevhodnou formou tréninku.

Mnozí z nás obětují spánek práci, nebo jen dívání se na televizi, brouzdání po internetu těsně před spaním. Namísto pocitu svěžesti a odpočatosti pak ráno míříme prvními kroky ke konvici s vodou pro přípravu silné kávy, která nás probudí. Ale veškerá regenerace, tedy i růst svalové hmoty, probíhá právě v noci. Takže pokud dostatečně a kvalitně nespíme, ujdeme spíše dva kroky zpět a jeden krok vpřed, co se budování svalů týče, ale stejně tomu bude např. se schopností těla spalovat tuk. Bude také silně ovlivněna imunita organismu, naše celková denní energie a tak dále.

Ošizený spánek šidí tělo

Pokud si přiblížíme, jak naše tělo v průběhu noci pracuje, uvidíme, že mezi 22:00-01:00 dochází k regeneraci mozku, takže pokud jen tak přeskočíme tuto fázi spánku, s největší pravděpodobností se setkáme následný den s pocitem neschopnosti přemýšlet, soustředit se, nebo s tzv. brain fog.

Ve druhé polovině noci dochází k fyzické regeneraci těla, což potřebujeme např. pro trénink následný den. Pokud nebudeme spát dostatečně, tělo bude stále ve stádiu “break down“, tedy bude užívat a doslova pojídat vlastní svaly pro náročný proces regenerace, protože díky stresu a nedostatku spánku tělo není schopno trávit a vstřebávat důležité živiny, které k regeneraci a tvorbě svalové hmoty potřebuje.

Chybějící nutrienty

Se stresem je také spojena neschopností usnout. Tělo musí neustále bojovat se stresem, a doslova ždímat důležité nutrienty, což může způsobit chybějící substance pro navození spánku, jako je např. hořčík či zinek, anebo vitamín D. A stejně tak jak už bylo zmíněno, pití mnoha káv, stres, který udržuje naše tělo ve stavu boje, nedovolí našemu tělu relaxovat. Usínání může i snadno narušit i nevhodná večeře. A pokud konečně usneme, neznamená to ale, spíme hlubokým, kvalitním spánkem.

Pokud se během noci budíme, je to také signál těla, kterému je nutné naslouchat. Pokud se budíme např. kolem 23. hodiny v noci až do 1. hodiny ráno, je většinou problém v regulaci cukrů, je tedy vhodné zkusit se vyhnout nevhodným sacharidům před spaním, zkusit jíst spíše více zeleniny, menší porci kvalitních sacharidů či jíst menší porci jídla.

Pokud se probouzíme mezi 3. a 5. hodinou ráno, většinou to naznačuje oxidativní stres, takže je vhodné zařadit i kvalitní multivitamín a antioxidanty. Probouzení se mezi 5 a 7 ráno ukazuje většinou na zažívací potíže či podobné problémy střev.

Závěrem

V dalších dílech si povíme, jak tělo pracuje při stresu způsobeném přetrénováním, či jak každodenní stres efektivně potlačit.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314561

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19785495

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15173682


Speciální AKCE!!!

15.08.2019

One Stop® Xtreme ve speciální nabídce – k balení 4,35 kg od nás obdržíte balení 2,03 kg zdarma!
Speciální nabídka platí do vyprodání zásob

 


Vybíráme z nejnovějších studií

02.08.2019

Elektrolyty snižují krevní tlak a další studie

 

Suplement s vysokým obsahem flavonoidů z kakaa zmírňuje oxidativní stres a zánět, což vede ke zlepšení pohyblivosti a kvality života seniorů.

Munguia 2019

Studie zkoumala vliv kakaa bohatého na flavonoidy na skupinu 60 seniorů. Zkoumané hodnoty byly markery oxidativního stresu a zánětu v krevní plazmě, fyzický výkon a nebo naopak slabost.

U skupiny užívající kakao se zlepšila koncentrace glukózy v krvi, koncentrace trygliceridů, koncentrace cholesterolu a markery oxidativního stresu. Zlepšil se též fyzický výkon, stav kostního svalstva a následně i celková kvalita života.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31056655

Čtyři týdny suplementace probiotik zmírňují problémy s trávícím traktem během maratonu.

Malá studie sledovala efekt suplementace prospěšných bakterií u 24 rekreačních běžců. Skupiny dostaly Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Bifidobacterium animalis nebo placebo během čtyř týdnů před maratónským závodem.

Problémy s trávícím traktem byly u skupiny s probiotiky menší během třetího a čtvrtého týdne suplementace v porovnání s prvním a druhým než u skupiny s placebem. Během závodu se projevy trávících problémů oproti skupině s placebem snížily signifikantně.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982100?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Ve vodě rozpustné polyfenoly z extraktu z hřebíčku snižují hladinu glukózy v krvi před i po konzumaci jídla u zdravých jedinců i jedinců s předpoklady k rozvoji diabetu.

Mohan 2019

V současné době se upíná pozornost na prevenci diabetu u zdravých jedinců i na její léčbu. Proběhla proto studie s 13 zdravými dobrovolníky, která zkoumala efekt extraktu z hřebíčku na hladinu glukózy během a po jídle v časovém horizontu 30 dní. Výsledkem byla přínosná změna této hladiny stejně jako in-vitro zjištěné zlepšení příjmu glukózy na buněčné úrovni. Rovněž také došlo k inhibici činosti nežádoucích proteinů přispívajících ke vzniku diabetu.

Studie je dostupná zde: https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2507-7?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Pozitivní vliv elektrolytů na krevní tlak: Shrnutí meta-analýz

Iqbal 2019

Výživa může ovlivnit krevní tlak díky vhodnému nastavení klíčových minerálů. Speciálně sůl a draslík hrají u krevního tlaku klíčovou roli. Tyto závěry potvrzuje shrnutí 32 meta-analýz hodnotících efekt sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku na krevní tlak a riziko vzniku hypertenze. Většina z meta-analýz (meta analýza samotná shrnuje více studií na stejné téma) ukázala snížení dyastolického i systolického krevního tlaku. Mimo to byl také popsán prospěšný vliv vápníku na hypertenzi u těhotných.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1362/htm?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Autor článku: redakce eFIA.cz

 


Viridian – Etické vitamíny s přírodním srdcem

02.07.2019

Co to vlastně jsou etické vitamíny?

Na eshopu Green-market.cz se snažíme nabízet to nejlepší, co je v oblasti přírodní doplňkové výživy možné. Proto jsme ze všech zastoupených značek nejvíce pyšní na Viridian Nutrition. Jde o rodinnou společnost založenou v Anglii v roce 1999. Je přitom obdivuhodné, že se od té doby ani na krok nevzdálila od toho, co si vytyčila na začátku:
Vyrábět etické vitamíny s přírodním srdcem, a přinášet zdraví a skvělý pocit do všeho, čeho se dotkne.

Etický vitamín je takový, který:

  • neobsahuje žádné chemické příměsi
  • je v takové formě, která je využitelná pro tělo
  • jeho výroba probíhá s ohledem na životní prostředí a etické vztahy mezi producenty a výrobcem

Copak jsou ve vitamínech nějaké chemické příměsi? Ale ano – v těch obyčejných, které jsou k dostání v lékárnách a supermarketech, jsou zcela běžně. Lepidla a plnidla, plus celá řada dalších jako jsou např. barviva, konzervanty a podobně. Příklady těchto látek jsou k nahlédnutí zde.

Třeba zmíněná lepidla se do tablet dávají proto, aby tableta držela pohromadě. Pokud jich však za den užíváme více, můžeme za rok těchto lepidel zkonzumovat řádově až kilogramy. A můžeme pokračovat dál.

Běžně se například používá stearan hořečnatý. Proto, aby se tablety nebo kapsle nezachytávaly na výrobní lince. Jde o látku vytvářející na vanách typické tmavé prstence – v kombinaci s mýdlem a vodou vytváří nerozpustnou směs. Pro tělo navíc není zdrojem hořčíku.

Nebo oxid titaničitý užívaný jako barvivo. Známý je také jako titanová běloba a kromě užití v potravinových doplňcích se z něj dělají bílé pruhy na tenisových hřištích a sloužil také jako venkovní nátěr na vesmírných raketách. Tomuto tématu se věnujeme zde.

Důvodem, proč velké společnosti vyrábějící vitamínové přípravky, používají tablety, je jejich nízká cena. Chemické přísady typu stearan pak usnadňují jejich výrobu, zatímco barviva je dělají vizuálně atraktivnějšími. Alternativou je používat na výrobu (a tedy i finančně) mnohem náročnější celulózové kapsle. Viridian Nutrition tyto kapsle používá – na rozdíl od tablet totiž nepředstavují pro tělo žádnou zátěž.

Přírodní forma vitamínů využitelná pro tělo

Ony mají vitamíny a minerály nějaké formy? A proč by neměly být všechny pro tělo využitelné stejně? Je tomu tak. Můžeme si to ukázat na železe, jednom z nejpotřebnějších minerálů. V obyčejných doplňcích se vyskytuje např. ve formě glukonátu železnatého. Tato forma je synteticky vyráběná a důvodem, proč je v obyčejných doplňcích používána, je opět nízká cena. Viridian např. ve svém doplňku Liquid Iron užívá přímý extrakt z listů rostliny Murraya koenigii, který poskytuje železo ve 100% přírodní formě.

Viridian Nutrition se snaží o ohleduplnost k životnímu prostředí, jak je to jen možné. V prvé řadě má pod kontrolou výrobu každého produktu od semínka až po konkrétní produkt. V praxi to znamená, že vybírá pouze ekologické farmáře a producenty, kteří hospodaří s ohledem na životní prostředí, bez použití pesticidů, GMO a podobně. Díky tomu je také zaručena absolutní čistota finálních produktů – více než 70 jich má certifikaci BIO a toto číslo stoupá. Viridian také získal jako první společnost na světě certifikaci “Palm Oil Free”.

Viridian rovněž namísto plastových užívá skleněné lahvičky, které jsou vratné (můžete je vrátit i na našich prodejnách).

Dalším důležitým faktorem jsou etické vztahy s producenty. Viridian si, jak je to jen možné, vybírá pouze menší lokální producenty, s nimiž má nastavené férové obchodní vztahy. Nedodává suroviny od nadnárodních korporací a obřích firem, jejichž jediným zájmem je zisk. Viridian rovněž velmi významně přispívá na charitu.

Toto vše je možné především díky tomu, že Viridian zůstal v rukou své zakladatelky Cheryl Thallon a jejího manžela. I po dvaceti letech od založení tak zůstává malou firmou žijící z nadšení svých zaměstnanců. A právě proto je i naší jedničkou.

 

 


Šufánek jako dárek!!!

21.06.2019


Dárek k nákupu ke každému produktu Viridian

05.06.2019

Máme připraveny dárečky ke každému nákupu produktu od Viridian a to v podobě malého balení High Five Multivitamin Mineral Formula.  Akce platí pro maloobchodní zákazníky do rozdání zásob.

 

 


L-Tryptofan – vhodný pomocník při nespavosti

17.05.2019

L-Tryptofan – vhodný pomocník při nespavosti, stresu, úzkosti a depresi.

 

L-tryptofan je po chemické stránce jednou z esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme ji tedy přijímat stravou nebo doplňky stravy. Je přítomna v rostlinných i živočišných bílkovinách. Tryptofan existuje ve 2 formách, a to konkrétně L-Tryptofan a D-Tryptofan. D tryptofan je pro organismus nevyužitelná, navíc toxická forma. Poměrně oblíbený je derivát této aminokyseliny s názvem 5HTP (5-hydroxytryptofan).  Dále se ale budeme zabývat vlastnostmi a účinky L-tryptofanu.

Na co se používá L-tryptofan?

Tuto aminokyselinu můžeme řadit mezi tzv. mozkové nutrienty. Tyto látky vyživují nervové buňky a zlepšují jejich činnost. Prokrvují mozek a celkově zrychlují mozkové procesy. Je klinicky dokázáno, že mozkové nutrienty ovlivňují aktivitu mozku, upravují psychické problémy a postarají se o příliv energie. L-tryptofan jako doplněk terapií bývá doporučován u lidí s psychickými potížemi (strach, vnitřní neklid, úzkost). Je také využíván jako doplněk při potlačení bolesti hlavy. Může být užitečný i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu neboť napomáhá zvládat abstinenční příznaky při odvykacích kůrách.

Doporučuje se při Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, roztroušené skleróze, únavovém syndromu a syndromu vyhoření. Tato aminokyselina zaznamenala také úspěch při zmírňování stavů jako je bolest v obličeji či u pacientů s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) nebo při Tourettově syndromu.

Prekurzor serotoninu

L-tryptofan slouží jako prekurzor serotoninu, což je neurotransmiter, který v mozku ovlivňuje spánek, ale i mentální aktivitu. Tryptofan se tedy v krevním oběhu mění na serotonin. Konkrétně tak, že se přes mozkovou bariéru dostane do mozku, kde se za účasti pyridoxinu (vitaminu B6) přemění na zmíněný serotonin. To je bioaktivní látka, která má význam jako přenašeč nervových vzruchů v centrálním nervovém systému, kde se podílí na procesech, které ovlivňují psychický stav i naši náladu. Při jeho nedostatku pak dochází ke změnám nálad, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti apod. Udává se, že serotonin může mít dopad na vznik i průběh migrény.

Nedostatek serotoninu v organizmu může být zapříčiněn nedostatečným příjmem tryptofanu z potravy nebo jeho špatným vstřebáváním. Obvykle se tento problém týká starších lidí, ale čím dál častěji se týká i mladší populace při nemocích trávicího ústrojí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu.

Tato aminokyselina má významnou úlohu též v metabolismu neméně důležitého hormonu, kterým je melatonin. Melatonin ovlivňuje naše biologické rytmy, cyklus spánku, konkrétně ovlivňuje kvalitu spánku i regeneračních procesů probíhajících ve spánku. Jeho množství v těle také závisí na množství přijatého tryptofanu.

Navozuje tryptofan ospalost?

Jak již bylo uvedeno, tělo využívá tryptofan k výrobě niacinu (vitaminu B3), který pomáhá při vytváření neurotransmiteru serotoninu. Když má tělo dostatek tryptofanu, hladiny serotoninu se zvyšují, což má za následek pocity pohody a uvolnění a teoreticky může v individuálních případech nastoupit pocit ospalosti. Když jsou hladiny serotoninu vysoké, máme lepší náladu, spíme lépe a máme vyšší toleranci k bolesti.

Je L-tryptofan bezpečný?

Dospělí mohou bezpečně užívat doplňky s tryptofanem za předpokladu, že dodržují příslušné dávkování. Dětem a těhotným nebo kojícím ženám se vzhledem k nedostatku vědeckých důkazů, které zdůrazňují jeho bezpečnost jeho užívání nedoporučuje.

Studie provedené s doplňky tryptofanu a L-tryptofanu

Studie zveřejněná v Archivu psychiatrické péče informovala, že zvýšený příjem tryptofanu ve stravě může ovlivnit deprese a skóre nálady zdravých účastníků. Strava, v níž byl přítomen tryptofan, vedl k méně depresivním příznakům a lepšímu stavu nálady. Lidé, kteří přijímali méně L-tryptofanu, byli v porovnání s těmi, kteří jedli konzumovali tryptofanu, více podrážděnější a úzkostlivější.

Doplňky L-tryptofanu byly studovány také kvůli jejich účinkům na cvičení. Studie Mezinárodního časopisu o sportovní medicíně odhalila, že účastníci měli 49,4% vyšší nárůst výkonu po podání l-tryptofanových doplňků. Vědci poznamenali, že tento účinek může být způsoben zvýšenou tolerancí bolesti, ke které došlo v důsledku příjmu této aminokyseliny.

Závěrem

L-tryptofan je výchozí látka nervového přenašeče serotoninu (uklidňuje) a jeho použití přichází v úvahu při snaze o potlačení nespavosti, stresu, úzkosti a deprese. Pozitivní účinky tryptofanu na tělo jsou bezkonkurenční, zejména proto, že pomáhají zvýšit celkové duševní zdraví. Příjem L-tryptofanu můžeme zajistit prostřednictvím doplňků, ale i přirozeně z potravin. Zdrojem ve stravě jsou například sardinky, losos, tuňák, drůbeží maso, špenát, ořechy a semínka, banány apod.

Autor článku: Ing. Petr Novotný

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15663184

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6764927

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/

https://www.researchgate.net/publication/258215311_L-Tryptophan_Biochemical_nutritional_and_pharmacological_aspects

https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/comparative-trial-of-ltryptophan-and-amitriptyline-in-depressive-illness1/4B77F18A1D608285F8756CEEDE3B66B5

https://draxe.com/tryptophan/

 


Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý

09.05.2019

Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý

Pokračovat ve čtení » Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý


Upozornění zákazníkům

07.05.2019

UPOZORNĚNÍ – VADNÁ ŠARŽE PRODUKTU: PURASANA CHLORELLA POWDER BIO 200g (SUPER GREENS), ČÍSLO ŠARŽE CB045I17/12

Pokračovat ve čtení » Upozornění zákazníkům