Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

Jak mít v rovnováze hormon štěstí

19.06.2020

Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí

 

Více než 80 miliard neuronů v našem mozku spolu neustále kooperuje a komunikuje pomocí neurotransmiterů. Ty jsou naprosto klíčové pro každodenní fungování našeho organismu, přičemž platí, že jedním z nejdůležitějších a nejvíce zkoumaných neurotransmiterů je dopamin.

Dopamin je zodpovědný za správnou funkci mozku a různé aspekty lidského chování. Umožňuje nám učit se, pohybovat se, spát nebo prožívat pocity potěšení a uspokojení. Příliš vysoká nebo naopak nízká hladina tohoto neurotransmiteru je však spojena se závažnými zdravotními komplikacemi od deprese a nespavosti až po schizofrenii nebo drogovou závislost.

Co je dopamin?

Dopamin je neurotransmiter, který bývá označován také jako hormon štěstí nebo hormon neřesti. Navazuje se na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby vysílaly signály z jedné buňky do druhé. To způsobuje buněčné změny, které mohou ovlivňovat, jak se cítíme a náš celkový pocit pohody. Dopamin hraje důležitou úlohu v každodenním fungování našeho organismu, ovlivňuje to, jak se pohybujeme, jak se cítíme nebo co jíme.

Výzkumy ukazují, že dopaminové receptory se kromě mozku vyskytují také v ledvinách, slinivce, plicích nebo krevních cévách mimo centrální nervový systém. [1] K produkci dopaminu se využívá aminokyselina tyrosin, která se nejdříve přeměňuje na prekurzor L-dopa a následně na dopamin. Dopamin se produkuje v třech částech mozku: substantianigra, ventrální tegmentální oblasti a hypotalamu.

Dopamin bývá někdy spojován nebo zaměňován se serotoninem. Oba jsou neurotransmitery, ale zatímco serotonin působí jako regulátor nálady, dopamin je přímo napojený na centra odměn v mozku, která jsou zodpovědná za naše emoce a motivaci.

Systém odměn je nezbytný pro naši motivaci. Funguje tak, že v reakci na určité podněty nebo aktivity dochází ke zvýšení hladiny dopaminu, která způsobuje vznik příjemných pocitů. Pokud je naopak hladina dopaminu nízká, můžeme pociťovat nedostatek motivace a pocity bezmoci.

Dopamin a duševní zdraví

Přestože dopaminové neurony představují méně než 1 procento z celkového počtu neuronů v mozku, má tento neurotransmiter zásadní vliv na mozkové funkce a duševní zdraví. [2] Když je produkce dopaminu v normě, ani jeho působení nevnímáme, protože tělo i mysl fungují tak, jak mají. Pokud se však hladiny dopaminu stanou příliš vysokými nebo nízkými, dochází k ovlivnění našeho chování i fyzických funkcí. Nespolupracuje-li dopamin a jeho receptory v mozku správně, hovoříme o tzv. dopaminové dysfunkci.

Dopamin a s ním související chemické procesy v mozku úzce souvisí s návykovým chováním, které může vést k duševním poruchám jako poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, nutkavé sexuální chování, závislost na hazardních hrách apod. [3]

Podle studií na lidech i na zvířatech jsou nízké hladiny dopaminu spojeny s depresemi, únavou, problémy s koncentrací, výkyvy nálad, nespavostí, úzkostmi, nedostatkem motivace nebo pocity viny a beznaděje. [4]

Abnormální hladiny dopaminu (příliš vysoké nebo příliš nízké) doprovází také mnoho patologických poruch včetně schizofrenie, Touretova syndromu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, Huntingtonovy nemoci, autismu nebo ADHD.

Dopaminové receptory mohou regulovat také činnost ostatních neurotransmiterů, jejich dysfunkce tak může způsobovat také další problémy s motorickou aktivitou nebo neurologickými funkcemi. [5]

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

1.Jezte potraviny bohaté na tyrosin

Pro osoby trpící nedostatkem dopaminu je důležité konzumovat dostatek tyrosinu. Tyrosin je aminokyselina, která slouží jako prekurzor dopaminu, norepinefrinu a epinefrinu. Studie potvrzují, že množství tyrosinu ovlivňuje hladiny dopaminu, takže dostatečné množství tyrosinu může pomoci v boji s nedostatkem dopaminu. [6] Mezi potraviny, které obsahují vyšší množství tyrosinu a můžete je snadno zařadit do svého jídelníčku, patří maso z volně se pasoucích zvířat, ryby lovené na otevřeném moři, vejce z volného chovu, organické mléčné výrobky, ořechy a semena, luštěniny nebo celozrnné obiloviny.

Aby mohl být tyrosin efektivně přeměněn na neurotransmitery je nezbytný také dostatečný příjem vybraných mikronutrientů (vitamin B6, folát, měď). Pokud nemáte ve stravě dostatečný příjem aminokyselin, je možné užívat L-tyrosin také ve formě doplňku výživy.

Omezte také příjem potravin, které mohou vyčerpávat dopamin. Jedná se především o nadměrnou konzumaci nasycených tuků a rafinovaných cukrů. Tyto potraviny sice mohou způsobit krátkodobé zvýšení hladiny dopaminu, ale dlouhodobě vedou spíše k jeho nedostatku.

2.Dbejte na dostatek spánku

Dostatek spánku pomáhá mozku regulovat produkci dopaminu. Za normálních okolností se produkce dopaminu řídí cirkadiálním rytmem. Ráno se hladiny dopaminu přirozeně zvyšují, což nám umožňuje probudit se a vykročit do nového dne. Ve večerních hodinách pak hladiny dopaminu klesají, aby se mozek uklidnil a připravil na spánek. Abyste podpořili přirozenou produkci dopaminu, snažte se chodit spát i vstávat přibližně ve stejnou dobu. [7]

3.Pravidelně cvičte

Existují tři hlavní neurotransmitery, jejichž hladiny jsou ovlivňovány fyzickou aktivitou: noradrenalin, serotonin a dopamin. Prostřednictvím těchto neurotransmiterů cvičení pozitivně ovlivňuje fungování mozku. Studie na zvířatech ukázaly, že běh na páse zvyšuje produkci dopaminu v mozku a tím působí proti motorické dysfunkci. [8] Kromě toho bylo prokázáno, že běh pomáhá chránit dopaminergní neurony a působí proti neurotoxinům.

4.Naučte se meditovat

Další výzkumy zjistily, že během meditace nebo cvičení jógy dochází ke zvýšení hladiny dopaminu a snížení pocitů úzkosti. Jakýkoliv typ meditace, ať už v sedě, v leže nebo v pohybu, tak pomáhá regulovat produkci neurotransmiterů a podporuje tak zdraví (nejen) mozku. [9]

5.Užívejte vhodné doplňky výživy

Existuje řada doplňků výživy, které mohou přirozenou cestou podpořit zvýšení hladiny dopaminu. Kromě již dříve zmíněného L-tyrosinu, který je prekurzorem dopaminu se jedná o:

  • Vitamin D  Studie z roku 2016 ukázala, jak léčba vitaminem D moduluje dopaminové obvody v mozku. Suplementace vitaminu D může pomáhat při léčbě závislosti na drogách a dalšího problematického chování souvisejícího s dopaminem. [10]
  • Probiotika  Vědci zjistili, že bakterie mohou syntetizovat hormony a neurotransmitery a reagovat na ně. Rozšíření kolonií prospěšných bakterií ve střevech a snížení zastoupení škodlivých bakterií tedy může mít pozitivní vliv na hladiny dopaminu. [11]
  • Kurkumin  Při studii na myších bylo zjištěno, že kurkumin může zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu. [12]
  • Mucunapruriens  Mucunapruriens je tropická rostlina, která obsahuje vysoké hladiny L-dopa, což je prekurzor dopaminu. V rámci ajurvédské medicíny se mucunapruriens používá pro zlepšení stavu pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Dopaminový půst

Dopaminový půst je jedním z nových trendů v oblasti osobního rozvoje. Při dopaminovém půstu bychom se měli zříci činností, při kterých dochází k vyplavování dopaminu. Půst se může týkat vyloženě škodlivých aktivit (užívání drog, hraní hazardních her nebo přejídání), těch, které konzumují velké množství našeho času (internet, televize, sociální sítě), v extrémních případech i veškeré sociální interakce nebo provozování sportovních aktivit. Během půstu by podle jeho zastánců mělo dojít ke snížení stresu, „restartu“ mozku a zlepšení soustředění a produktivity.

Jak jsme již zmínili výše, dopamin je nezbytný pro životně důležité funkce v našem mozku. Zároveň se však podílí na nezdravém a návykovém chování. Při dopaminovém půstu se nesnižuje hladina dopaminu natolik, aby docházelo k ohrožení důležitých životních funkcí. Vyřazení problematických činností a stimulantů však může mít bezesporu pozitivní účinky.

Pokud chcete dopaminový půst vyzkoušet, doporučujeme k němu přistupovat se zdravým rozumem a vyhnout se zbytečným extrémům. Izolace od společnosti nebo vynechání sportovních aktivit pravděpodobně nebude mít z dlouhodobějšího pohledu příliš pozitivní vliv. Stejně tak očekávání, že dojde k „restartu“ mozku je z vědeckého hlediska přinejmenším bláhové. Na druhou stranu, pokud chcete eliminovat nezdravé chování, jako přejídání nebo trávení příliš mnoho času na sociálních sítích, může vám dopaminový půst pomoci.

Závěrem

Dopamin je neurotransmiter, který interaguje s neurony v našem mozku. Bývá označován jako hormon štěstí (někdy také jako hormon neřesti), protože je důležitou součástí neuronálního systému odměn a potěšení. Příliš vysoké nebo nízké hladiny dopaminu mohou mít zásadní vliv na naše zdraví a na to, jak se cítíme, chováme nebo učíme. Pokud máte problémy s hladinou dopaminu, může vám pomoci konzumace vhodných potravin nebo doplňků výživy, pravidelné cvičení, dostatek spánku nebo meditace. Dopaminový půst může být užitečným nástrojem pro potlačení problematických návyků, přistupujte k němu však konzervativně a neočekávejte „restartování“ mozku.

Doporučený produkt pro suplementaci: L-Tyrosine 100% – NutriWorks

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. https://draxe.com/health/dopamine/
  2. Drozak J, Bryła J. Dopamine: not just a neurotransmitter. PostepyHig Med Dosw (Online). 2005;59:405-420.
  3. Arias-Carrión O, Stamelou M, Murillo-Rodríguez E, Menéndez-González M, Pöppel E. Dopaminergicrewardsystem: a shortintegrativereview. Int Arch Med. 2010;3:24. Published 2010 Oct 6. doi:10.1186/1755-7682-3-24
  4. Worley J. The Role ofPleasure Neurobiology and Dopamine in MentalHealthDisorders. J PsychosocNursMentHealthServ. 2017;55(9):17-21. doi:10.3928/02793695-20170818-09
  5. Dailly, E., Chenu, F., Renard, C.E. andBourin, M. (2004), Dopamine, depression and antidepressants. Fundamental&ClinicalPharmacology, 18: 601-607. doi:10.1111/j.1472-8206.2004.00287.x
  6. Mishra A, Singh S, Shukla S. Physiological and FunctionalBasisof Dopamine Receptors and Their Role in Neurogenesis: PossibleImplicationforParkinson’sdisease. J Exp Neurosci. 2018;12:1179069518779829. Published 2018 May 31. doi:10.1177/1179069518779829
  7. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. Neuro-CognitiveEffectsofAcute Tyrosine Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in HealthyOlderAdults. eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018. Published 2018 Apr 30. doi:10.1523/ENEURO.0035-17.2018
  8. Volkow ND, Tomasi D, Wang GJ, et al. Evidence thatsleepdeprivationdownregulates dopamine D2R in ventralstriatum in thehuman brain. J Neurosci. 2012;32(19):6711-6717. doi:10.1523/JNEUROSCI.0045-12.2012
  9. Lin TW, Kuo YM. Exercisebenefits brain function: the monoamine connection. Brain Sci. 2013;3(1):39-53. Published 2013 Jan 11. doi:10.3390/brainsci3010039
  10. Krishnakumar D, Hamblin MR, Lakshmanan S. Meditation and YogacanModulate Brain MechanismsthataffectBehavior and Anxiety-A ModernScientificPerspective. AncSci. 2015;2(1):13-19. doi:10.14259/as.v2i1.171
  11. Trinko JR, Land BB, Solecki WB, et al. Vitamin D3: A Role in Dopamine CircuitRegulation, Diet-Induced Obesity, and DrugConsumption. eNeuro. 2016;3(2):ENEURO.0122-15.2016. Published 2016 May 19. doi:10.1523/ENEURO.0122-15.2016
  12. Galland L. The gut microbiome and the brain. J Med Food. 2014;17(12):1261-1272. doi:10.1089/jmf.2014.7000
  13. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressantactivityofcurcumin: involvementof serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008;201(3):435-442. doi:10.1007/s00213-008-1300-y


Vybíráme z nejnovějších studií

17.06.2020

Účinky šafránu na kvalitu spánku, ashwagandha pro lepší aerobní výkonnost a další studie

Suplementace kyseliny listové během těhotenství a její vliv na kognitivní vývoj dítěte

McNulty et al 2020

Kyselina listová se běžně užívá především během prvního trimestru těhotenství jako prevence vzniku defektů nervové trubice. Zatím máme však jen málo informací o jejich účincích během druhého a třetího trimestru. Tato studie se zaměřila na následná vyšetření kognitivních funkcí u dětí, jejichž matky užívaly kyselinu listovou (400 μg/den) během druhého a třetího trimestru těhotenství v rámci studie z let 2006/2007 (FASSTT – Folic Acid Supplementation during the Second and Third Trimesters). Kognitivní vývoj dětí byl hodnocen ve věku 3 a 7 let a v obou případech dosahovaly děti matek, které užívaly kyselinu listovou v testech porozumění, celkového IQ, verbálních a jazykových dovedností i dalších sledovaných parametrech vyššího skóre, než děti matek, které užívaly placebo. Užívání kyseliny listové během druhého a třetího trimestru tak může hrát významnou roli v následném kognitivním vývoji dítěte.

Studie je dostupná zde: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-019-1432-4


Účinky šafránu na kvalitu spánku

Lopresti a kol. 2020

V rámci 28denní studie bylo 63 dospělým jedincům s poruchami spánku podáváno dvakrát denně 14 mg šafránu nebo placebo. Kvalita spánku byla hodnocena pomocí indexu závažnosti nespavosti (Insomnia Severity Index), dotazníku (Restorative Sleep Questionnaire) a spánkového deníku (Pittsburg Sleep Diary). Napříč všemi sledovanými faktory byla u skupiny užívající šafrán pozorována vyšší míra zlepšení kvality spánku, než u kontrolní skupiny. Příjem šafránu byl navíc velmi dobře tolerován a nebyly hlášeny žádné nežádoucí vedlejší účinky.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32056539


Užívání kurkuminu může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby

Thota a kol. 2020

Menší studie zkoumala na 29 účastnících vliv kurkuminu na rozvoj inzulínové rezistence, diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby. Účastníkům studie bylo po dobu 12 týdnů podáváno 180 mg kurkuminu denně nebo placebo a následně byly analyzovány vzorky krevní plazmy. Při užívání kurkuminu bylo pozorováno snížení ukazatelů souvisejících s rizikem rozvoje inzulínové rezistence, diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby. Užívání kurkuminu by tak mohlo být jedním z nových mechanismů, jak proti rozvoji těchto onemocnění bojovat.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1032/htm


Vliv Ashwagandhy (Withania somnifera) na aerobní kapacitu (VO2max)

Perez-Gomez a kol. 2020

VO2max je měřítkem aerobní kapacity během fyzického výkonu a jeho zvýšení je jedním z cílů vytrvalostního tréninku. Kromě sportovní výkonosti má hladina VO2max vliv také na dlouhověkost, riziko předčasného úmrtí a celkovou kvalitu života. Tato metaanalýza se zaměřovala na čtyři studie, které zkoumaly vliv Ashwagandhy na VO2max u celkem 142 účastníků. Výsledky studií prokázaly u sportovců a zdravých dospělých při užívání Ashwagandhy významné zlepšení hodnot VO2max. Jedna ze studií naznačila, že by míra účinků mohla být úměrná velikosti dávky, ale výsledky studií se v tomto ohledu rozcházely. Předpokládá se, že účinek Ashwagandhy by mohl souviset s podporou funkce mitochondrií. Dřívější studie navíc ukázaly, že Ashwagandha zvyšuje koncentraci hemoglobinu a počet červených krvinek, čímž zlepšuje transport kyslíku do svalů. Ashwagandha také (stejně jako ostatní adaptogeny) působí proti únavě a stresu.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1119/htm


Vybrané kmeny probiotických bakterií pomáhají snižovat bolest břicha a další symptomy syndromu dráždivého tračníku

Martoni et al. 2020

Syndrom dráždivého tračníku je funkční porucha zažívacího traktu, která je charakterizována chronickou nebo recidivující bolestí břicha a změnami ve funkčnosti střev. Předchozí studie prozatím při léčbě probiotiky prokázaly pouze omezené účinky. Tato kontrolovaná studie zkoumala účinnost dvou kmenů probiotických bakterií na závažnost bolesti břicha a další symptomy syndromu dráždivého tračníku u celkem 330 pacientů. Pacienti dostávali po dobu 6 týdnů denně 10 miliard CFU Lactobacillus acidophilus DDS-1, 10 miliard CFU Bifidobacterium animalis subsp. laktis UABla-12 nebo placebo. U obou skupin užívajících probiotika bylo výsledkem výrazné zmírnění závažnosti bolesti břicha, zároveň bylo zaznamenáno výrazné zlepšení ostatních symptomů syndromu dráždivého tračníku (funkce střev, konzistence stolice, distenze břicha) i celkové kvality života. Probiotické kmeny L. acidophilus DDS-1 a B. lactis UABla-12 tak mají prokazatelně pozitivní účinky a může se jednat o vhodný prostředek při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071206/


Jak přirozeně snížit hladinu homocysteinu a zlepšit tréninkové výsledky i zdraví

05.06.2020

Dlouhodobý nadměrný příjem živočišných bílkovin může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v těle. To dále může být příčinou snížené kondice i jedním z rozhodujících faktorů pro rozvoj onemocnění cév a srdce, diabetu, rakoviny, ale i dalších chorob. Mezi živočišné bílkoviny se v tomto směru počítá bílkovina pocházející z masa, mléka nebo syrovátky.

V tomto článku si ukážeme, že nadměrné hladině homocysteinu v těle lze efektivně a v podstatě velmi snadno předcházet.

Co je to homocystein

Je třeba mít na paměti, že homocystein podobně jako cholesterol není žádný jed, který je třeba zcela potlačit, ale přirozená a pro fungování těla nezbytná látka. Konkrétně jde o aminokyselinu vznikající z methioninu, taktéž aminokyseliny, v rámci takzvaného methioninového cyklu. Tento složitý biochemický proces probíhá v každé buňce našeho těla. Jeho cílem je přeměna vstupní látky (methioninu) na látky další, které tělo dále využívá.

Vzniklý homocystein je přeměněn na cystein, který je téměř ze tří čtvrtin dále metabolizován na dobře známý glutathion. Tato látka je jakýmsi hlavním antioxidantem – má nejdůležitější roli v zamezování nárůstu tzv. oxidačního stresu – stavu, kdy v těle stoupá činnost volných radikálů poškozujících buňky. Působí proti němu samo o sobě a navíc posiluje činnost dalších antioxidantů v těle. Jednou z dalších látek metabolizovaných v těle z homocysteinu je taurin, který má stejně jako glutathion antioxidační účinky a je nezbytný pro přenos nervových signálů, proto je vysoce koncentrován v mozku a v srdeční svalovině. (1) Celý methioninový cyklus probíhá za nutné účasti vitamínů skupiny B2,B6 a B12.

Metabolismus homocysteinu

Co nadměrná hladina homocysteinu způsobuje

Za normálních okolností, tzn. při aktivním životním stylu a zároveň dostatečně pestré stravě, je hladina homocysteinu v normálu. Už při pouhém mírném zvýšení této látky způsobené např. nadměrným příjmem živočišné bílkoviny však dochází v těle k nežádoucím jevům. Jde zejména o aterosklerotické změny v tepnách (2,3) a následným vážným problémům – ischemickou chorobou srdeční, cévním onemocněním mozku a žilním trombózám. Studie prokázaly i souvislosti se zvýšenou hladinou homocysteinu a opakovanými spontánními potraty a komplikacemi během těhotenství. (4). Nenormální metabolismus homocysteinu také přímo souvisí s hladinou krevní glukózy, inzulinu, cholesterolu, kyseliny močové a vznikem diabetu (5,6.) Tím pádem také i s energetickým metabolismem, celkovou tělesnou kondicí a co je pro sportující populací důležité – s proteosyntézou a stavem svalové hmoty.

Co zvyšuje hladinu homocysteinu v těle

Obecně neaktivní životní styl a převážně živočišná strava. Můžeme však mít zvýšenou hladinu homocysteinu i když se pravidelně hýbeme, ba co víc, tvrdě sportujeme? Ano. U fitness populace se může vyskytnout zvýšená hladina homocysteinu díky nadměrné konzumaci živočišných bílkovin. Je to dáno i tím, že kravské mléko, produkty z něj (a také hovězí maso) má vysoký obsah methioninu a dalších látek, které mohou mít na hladinu homocysteinu vliv. V porovnání např. s kozím, ovčím mlékem, ale i lidským mateřským mlékem obsahuje mléko kravské methioninu mnohem více.

Problémem může být i to, pokud nehledíme na kvalitu živočišného proteinu. Skot ve velkochovech je totiž kvůli pozitivnímu vlivu na produkci mléka uměle methioninem dokrmován (7,8). To může jeho hladinu v nadojeném mléce ještě více zvyšovat. Samozřejmě nemluvě o dalších dobře známých negativních jevech spojených s velkochovy jako je užití hormonů a antibiotik.

Na živočišných proteinech samozřejmě není nic závadného, ale jejich každodenní konzumace bez přestávky či změny není pro tělo dlouhodobě vhodná. Jako vždy i zde platí, že bychom měli jednotlivé prvky suplementace čas od času měnit a nekonzumovat neustále to samé.

Jaké látky hladinu homocysteinu snižují

Zcela prokazatelně vitamíny B2, B6, a B12. Co však v případě, že nechceme tělo ochudit o bílkovinu a zároveň mu chceme pomoci hladinu homocysteinu snížit? Jako velmi efektivní se ukazuje užití rostlinné bílkoviny s přidanými volnými formami aminokyselin, které srovnatelně jako živočišná bílkovina podpoří proteosyntézu a zároveň zafungují jako očista pro tělo a obzvláště svalovou hmotu. Naprostou novinkou je pak spojení rostlinné bílkoviny, volných forem aminokyselin, enzymů a beta-ecdysteronu.(9,10) Ukazuje se, že tato kombinace má zároveň očistný, podpůrný a také restartující efekt.

Závěr

Jde tedy o ideální kombinaci, pokud chceme tělu ulevit, umožnit mu zregenerovat, očistit se, a zároveň se posunout na další úroveň v tréninkových výsledcích.

Doporučený produkt pro suplementaci: ProGEN+ Vemoherb

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Faktory ovlivňující metabolismus homocysteinu u vybraných nemocí s komplexní etiopatogenezí. Veselá, 2007. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy-oXqqOrpAhUSTcAKHcgkBI0QFjABegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F140008463&usg=AOvVaw2sCkhteTOJSSWoKl47xdVg
  2. A Quantitative Assessment of Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Vascular Disease. Probable Benefits of Increasing Folic Acid Intakes. Boushey, Beresford, Omenn, Motulsky. 1995. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7563456/
  3. Homocysteine and Cardiovascular Disease. Refsum, Ueland, Nygård, Vollset. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9509248/
  4. Hyperhomocysteinaemia and Human Reproduction. Nelen. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592447/
  5. Homocysteine Metabolism in Diabetes. Wijekoon, M. Brosnan, J. Brosnan. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956306/
  6. Association of homocysteine with type 2 diabetes: a meta-analysis implementing Mendelian randomization approach. Huang. 2013. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878883/
  7. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem. Tůmová. 2010. Dostupné z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=22758
  8. Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic. Kudrna. Homolka. 2009. Dostupné z: https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/03/Dojnice-2009.pdf
  9. Phytoecdysteroids Increase Protein Synthesis in Skeletal Muscle Cells. Gorelick-Feldman. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18444661/
  10. 20-Hydroxyecdysone increases fiber size in a muscle-specific fashion in rat. Tóth. 2208. Dostupné z: http://real.mtak.hu/6488/


Starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

22.05.2020

Ginkgo Biloba – starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

 

Pamatujete Uctívače ginga? Tajemný spolek ze Stínadel, který se schází v uzavřené zahradě po stromem se zvláštně tvarovanými listy? Ten strom se česky nazývá Jinan dvoulaločný a tisíce let předtím, než se objevil v knihách Jaroslava Foglara, jej znali (a také uctívali) staří Číňané. Ti mu přisuzovali až nadpřirozené účinky – věřili, že dokáže ochránit před zlými mocnostmi a umisťovali jej proto blízko chrámů a jiných důležitých budov. Obliba tohoto stromu pak přetrvala i do současnosti – Ginkgo je oficiálním stromem japonského hlavního města Tokia a jeho list je tokijským znakem.

Jinan před miliony let původně rostl po celé severní polokouli, postupně se však jeho výskyt omezil na část dnešní Číny, odkud se znovu přičiněním člověka opět rozšířil všude po světě. Jde o dlouhověký strom dožívající se tisíců let – nejstarší žijící exemplář má cca 4700 roků.

Benefitu extraktu z Ginkgo Biloba

V současné době je extrakt z ginkga jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy všude po světě. Jeho tradice započala už v Tradiční čínské medicíně a i podle současných klinických studií jde o mnohostranně prospěšnou věc pomáhající zejména v oblasti kognitivních funkcí, ochrany proti oxidativnímu stresu, zánětu a dalších oblastí. Extrakt obsahuje dvě hlavní skupiny látek – flavonoidy a terpenoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti související s ochranou tkání, buněk a DNA před poškozením. (1) Podívejme se na benefity extraktu z Ginkga podrobněji.

1.Může pomoci ochránit a posílit kognitivní schopnosti

Výzkumy ukazují (1,2,3,4), že ginkgo může pomoci proti chorobám způsobujícím zhoršení kognitivních funkcí jako je Alzheimer, demence nebo mrtvice. Je dokonce užitečné i proti chronické žilní nedostatečnosti (5), která postihuje velkou část populace. Tento stav, kdy v mozku nejsou dostatečně prokrvována určitá centra, vede k nízké koncentraci, únavě, poklesu pracovního výkonu, bolestem hlavy a náladovosti. Je velmi typický pro jedince se sedavým zaměstnáním a celkovým nedostatkem pohybu.

Účinek ginkga ve všech těchto oblastech souvisí především s jeho protizánětlivými vlastnostmi – snižuje aktivitu volných radikálů, oxidační stres a zlepšuje cirkulaci krve v těle. Jiná teorie týkající se jeho účinků hovoří o jeho schopnosti zvýšit příjem glukózy z přijatého cukru do mozkových buněk, což přímo posiluje mozkovou činnost, stabilizuje funkci srdce a také stav oka.

Je však třeba být objektivní a zmínit, že ne všechny studie přišly se stejnými výsledky – některé ukazují protichůdné závěry (6), zatímco některé neprokázaly u zdravých pacientů v souvislosti s pamětí zlepšení vůbec žádné (7). V tomto směru je třeba, aby ginkgo prošlo dalšími výzkumy.

2.Může pomoci proti úzkosti

Jedna klinická studie zjistila (8), že velká dávka ginkga (až 480 mg) pomáhá už po čtyřech týdnech proti symptomům úzkosti.

Zajímavé je, že ginkgo pomáhá proti úzkosti, avšak nikoli proti depresi. Mimo to se ale ukazuje efektivní při dalších poruchách souvisejících s psychikou:

3.Může pomoci s ADHD

ADHD je porucha pozornosti kombinovaná s hyperaktivitou týkající se nejčastěji dětí. Jedna studie zkoumala účinek Ginkga u 50 dětí s touto diagnózou – bylo podáváno 120 mg denně a výsledkem bylo zlepšení sledovaných symptomů (9).

4.Může pomoci s migrénami

U mladších jedinců s pravidelnými migrénami může ginkgo pomoci se těchto problémů z velké části zbavit – zejména snížit množství jejich opakování a závažnost bolesti. Studie (10), která účinek Ginkga, zaznamenala, že k signifikantním změnám došlo po třech měsících od začátku podávání Ginkga. V dalším období se účinek ještě zvyšoval.

5.Může pomoci zlepšit kvalitu spánku

Antioxidační kapacita Ginkga mu dodává i další užitečnou vlastnost – pomáhá při problémech se spánkem (11). Látky obsažené v Ginkgu dovedou významně podpořit spánek v tzv. REM fázi – jako potenciálně účinná se ve studii ukázala dávka 240 mg denně.

Závěr

Ginkgo je celosvětově užíváno také jako nestimulační látka pro zlepšení duševního výkonu. Pokud hledáte decentní alternativu kávy, může být Ginkgo správnou volbou.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.470020305
  3. https://draxe.com/health/dementia/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24548724/
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/cerebrovascular/conditions/cerebrovascular_insufficiency.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541024/
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19815048/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084934/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11518478/

Tokijský park Meiji Jingu Gaien, jehož cesty jsou lemované stovkami stromů Ginkgo


100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.

30.04.2020

Představujeme novou tvář naší značky MyoTec. Projekt MyoTec vznikl v roce 2011 s ambicí nabídnout seriózní sportovní výživu s nejčistšími přísadami bez použití umělých sladidel. Takový je požadavek našich náročných zákazníků a přesně taková je i naše filozofie.

Spolu s novou tváří představujeme také naprostou novinku:
100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.


Vážení zákaznící,

z důvodu státního svátku máme dne 1.5.2020 ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení.

Foractiv.cz


Orientace na kvalitu u lipozomálních vitamínů

23.04.2020

Lipozomální vitamíny – jak se orientovat v rámci dvojí kvality nabízených produktů

 

Produkty s obsahem lipozomů patří k absolutní špičce co se týče vstřebatelnosti. Pod názvem lipozomální vitamíny však lze nakoupit dva naprosto odlišné druhy produktů. Tuto skutečnost umožňuje legislativní mezera pro daný název. Následkem je samozřejmě obtížnější orientace pro koncového zákazníka.

Celá záležitost je ve své podstatě poměrně jednoduchá, ale výsledek je naprosto nesrovnatelný. Přestože se produkt může jmenovat např. lipozomální vitamín C, existuje zde jeden zcela zásadní rozdíl:

  • v prvním případě je produkt plně složen z  lipozomů (fyzikální struktura molekul)
  • ve druhém případě produkt žádné lipozomy neobsahuje, obsahuje pouze jednoduchou směs, která se pro jejich tvorbu používá

Jak je to možné?

Zastánci druhé kategorie poněkud nenápadně argumentují tím, že si dané lipozomy vytvoří každý jedinec sám u sebe v žaludku. Neexistuje ale žádná vědecká studie, která toto tvrzení dokazovala. Tedy to, že během procesu trávení v trávicím traktu váže naše tělo dané mikronutrienty (např. vitamín C ) v plné míře do formy lipozomů a touto cestou je také vstřebává, přičemž nevyužívá klasické cesty standardního trávení a vstřebávání.

Někteří výrobci dokonce velmi chytře argumentují faktem, že se vitamín C perfektně vstřebá, ale informaci o tom, že se může jednat o běžnou cestu vstřebávání (jako např. u klasického vitamínu C) a ne cestu lipozomální, vynechávají.

Za zmínku stojí, že převážně micely (pro přirovnání větší „balonky“) a následně v menší míře lipozomy (mikro „balonky“) opravdu vznikají v tenkém střevě (NE v žaludku!) během procesu štěpení tuků (proces trávení) a následně jsou vstřebávány mizním systémem do krevního oběhu. Že by však tělo dokázalo vytvořit čistou směs lipozomů a přesně do jejich struktury sofistikovaně zabudovat 100% aktivní látky, např. uvedený vitamín C, který je navíc rozpustný ve vodě, je zatím bez nadsázky science fiction. V tomto případě by potom stačilo zajíst dávku vitamínu C lžící stolního másla, nebo lecitinu a bylo by hotovo.

Současný trh nabízí dva typy lipozomálních produktů

  1. Lipozomální produkty se 100% obsahem lipozomů
  • Prémiový trh = originální produkty
  • Tekuté lipozomy (koncentráty), injekční lipozomy (ampule), speciální sprejově sušené lipozomy v prášku (kapsle – vysoká cena díky obsahu reálných sprejově sušených lipozomů)
  • Charakteristika: vyšší cena, 100% liposomy = liposomální struktura molekul (fyzikální struktura)
  • Prezentace produktu/popis: obsahuje 100% formu lipozomů, obsahuje vitamín C ve formě lipozomů atd..(originální lipozomy)
  1. “Lipozomální” produkty s nulovým obsahem lipozomů
  • Levná alternativa
  • Kapsle, nebo tobolky s obsahem prášku nebo gelu
  • Charakteristika: nízká cena, pouze směs pro tvorbu lipozomů, NE lipozomy (obvykle využívané obraty: proprietary blend, liposomální patentovaná směs atd.)
  • Prezentace produktu/popis: zde velmi důrazně doporučujeme navštívit originální stránky výrobce, protože na stránkách on-line prodejců mohou být tyto informace zkreslené, nebo vynechané. Originální výrobce produktu, nebo ochranné známky se obvykle legislativně chrání informací v popisu prostřednictvím následující formulace, např.: *Incorporates phospholipids to help protect the vitamin C and aid in the formation of liposomes in the stomach = překlad: Obsahuje fosfolipidy, které pomáhají chránit vitamín C a pomáhají při tvorbě lipozomů v žaludku. Další možnost: The human body produces its own liposomes from food within the digestive system.. = překlad: lidské tělo produkuje své vlastní liposomy v trávicí soustavě.. atd.. Dalšími často využívanými formulacemi v názvu produktu jsou např.:  *Vitamín D a lipozomální transportní systém, Liposomální technologie pro podporu vstřebávání atd..

*pozn:  Obsah molekulární formy lipozomů v produktech lze samozřejmě odborně testovat a stanovit. Jednoduchým ukazatelem je i fakt, že se lipozomy při postupném rozmíchávání rozpouští ve vodě (suché i tekuté lipozomy) a to na rozdíl od jednoduchých směsek bez obsahu lipozomů na bázi lecithinu a dalších látek tukové povahy v kombinaci s aktivní složkou. Kontrolovat lze samozřejmě i výrobní postupy výrobce a právě z tohoto důvodu se producenti legislativně chrání uvedenými formulacemi v bodu 2.

Co jsou to lipozomy?

Lipozomy jsou malé „transportní balonky“ vyrobené z čistých fosfolipidů izolovaných ze slunečnicového lecitinu. Mohou mít různé velikosti od několika nanometrů až po desítky mikrometrů. Ve spojení s vodou formují fosfolipidy mikroskopické struktury s dutinou uprostřed vyplněnou vodou, obklopenou fosfolipidovým pouzdrem. Ve vodě uprostřed fosfolipidu je pak možné rozpustit jiné molekuly, například vitamín nebo glutathion, které potřebujeme snadnou cestou vstřebat do těla. A zatímco hydrofilní (vodu přitahující) molekuly mohou být drženy uvnitř zapouzdřeného jádra, hydrofobní (vodu odpuzující) látky se mohou rozpustit do samotné fosfolipidové membrány – takovýmto způsobem mohou lipozomy transportovat hydrofilní i hydrofobní molekuly. A právě díky těmto unikátním vlastnostem jsou využívány jak matkou přírodou, např. v mateřském mléce, tak také specializovanými producenty a to při výrobě léků nebo doplňků stravy. Více zde…

Stejný název, velký rozdíl! Jak vypadá směs ve formě  lipozomů a úplně stejná směs v základní podobě?

Přestože může být chemické složení produktů z obou kategorií stejné, zásadní rozdíl je v tzv. fyzikální (molekulární) struktuře (vliv na využitelnost) a samozřejmě v nesrovnatelné pracnosti a nákladech na výrobu. V prvním případě se jedná o směs 100% lipozomů vyrobených šetrně z bioaktivních složek a fosfolipidů pomocí speciálních metod sonifikace a ultra-turrax (sofistikovaná produkční metoda). Tyto finální produkty jsou nabízeny jak v tekuté formě (vyšší cena), tak následně po sprejovém sušení ve formě prášku (ještě vyšší cena). V tom druhém případě se jedná o standardní mix, tedy směs např. vitamínu C, lecithinu, nebo dalších mastných kyselin, která je jednoduše zamíchaná dohromady v potravinářské míchačce.  A to je vše.

Závěr

V případě zájmu o lipozomální produkty s obsahem skutečných lipozomů doporučujeme při nákupu obezřetnost. Jako první napoví vždy cena, protože v této kategorii platí jednoduché pravidlo: levná kvalita neexistuje. Vše je dáno náročnějším výrobním procesem. Dále doporučujeme prostudovat podrobně formulace na stránkách prodejců a výrobců (viz. výše). Základní otázka je jednoduchá: obsahuje produkt ve svém základním složení lipozomy, nebo pouze směs určenou pro jejich tvorbu?

Doporučené produkty s obsahem lipozomů: Lipozomální vitamíny Ekolife Natura

Redakce eFIA.cz


Novinky v nabídce

17.04.2020

Vážení zákazníci,

Dovolte nám prosím, informovat Vás o novinkách, které jsme pro Vás zařadili do naší stálé nabídky. Pokračovat ve čtení » Novinky v nabídce


PRODEJNA OTEVŘENA!!!

06.04.2020

Vážení zákazníci ,

Od 6.4.2020 je naše prodejna opět OTEVŘENA.

Otevírací doba je ve všední dny 9:00 – 18:00,

Prosíme, dodržujte speciální opatření:

1)VSTUP POUZE S ROUŠKOU
2)VSTUPUJTE DO PRODEJNY JEDNOTLIVĚ NEBO MAXIMÁLNĚ V POČTU 2 OSOB
3)DODRŽUJTE ODSTUP OD PERSONÁLU 2 M
4)UPŘEDNOSTŇUJEME ÚHRADU PLATEBNÍ KARTOU

Pro případ potřeby máme pro Vás nachystánu desinfekci a jednorázové rukavice.

Děkujeme za pochopení

Váš ForActiv.cz


Jak posílit naše plíce?

31.03.2020

 Nejúčinnější pomoc máme všichni doma

Pokračovat ve čtení » Jak posílit naše plíce?