Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

Oxidační stres a volné radikály – proč bychom se o ně měli zajímat?

15.11.2019

Oxidační stres (nebo oxidativní stres) je věc, o které se začíná hovořit čím dál častěji. Protože přímo souvisí s běžným životním stylem západní civilizace, nejspíš na toto téma narazí dříve nebo později každý z nás. Tento fenomén totiž přímo souvisí s rozvojem mnoha chorob a předčasným stárnutím.

 

Co je to oxidační stres a volné radikály?

Oxidační stres je obecně řečeno nerovnováha mezi vznikem tzv. volných radikálů a schopností organismu tyto radikály přirozeně odstraňovat. Volné radikály jsou sloučeniny kyslíku (označované jako reaktivní formy kyslíku – ROS), které se v těle přirozeně tvoří jako vedlejší produkt procesu okysličování a přeměny látek na energii.

Na molekulární úrovni mohou vzniknout třemi různými způsoby – štěpením kovalentní vazby, redukcí (přidáním jednoho elektronu) nebo oxidací (ztrátou jednoho elektronu). Platí, že pokud molekula volného radikálu narazí na normální molekulu, změní ji na molekulu radikálu.

Důsledky nadměrného vzniku volných radikálů

Pokud tyto radikály začnou v těle vznikat v nadměrném množství a nejsou odbourávány, může dojít k hromadnému poškození buněk i DNA, a následně k předčasnému stárnutí a vzniku různých chorob – nádorů, aterosklerózy, infarktu, diabetu, Alzheimera, únavového syndromu, syndromu propustného střeva atd. Obecně také platí, že nadměrné působení volných radikálů stojí za vznikem zánětu.

Mírou oxidačního stresu v těle je oxidace. Ten samý proces, který způsobuje hnědnutí jablek a rezavění železa. Čím větší míra tohoto procesu, tím více volných radikálů.

Hlavní příčiny vzniku volných radikálů

  • Běžné tělesné funkce jako dýchání a trávení
  • Nadměrné množství tělesné aktivity (přetrénování)
  • Konzumace nezdravých tuků a obecně průmyslově zpracovaných jídel
  • Znečištěné životní prostředí, pesticidy, herbicidy
  • Nadměrná konzumace cukru a umělých sladidel
  • Konzumace cigaret, alkoholu a drog
  • Nadměrný emoční nebo psychický stres

Prospěšnost volných radikálů

Je však mylné se domnívat, že volné radikály jsou něco primárně škodlivého, co do těla vůbec nepatří. V těle, v němž vše probíhá tak, jak má, využívá organismus volné radikály k odstraňování pozůstatků odumřelých buněk a bakterií (jsou součástí imunitního systému), ke tvorbě žlučových kyselin atd. Negativní vliv začnou tyto látky až v momentě, kdy jich vlivem špatné životosprávy, stresu nebo vnějším působením, začne v těle vznikat nadbytek.

Jak tělo udržuje volné radikály v rovnováze

Náš organismus má za normálních okolností dostatek vyvažovacích mechanismů, jakými kompenzuje činnost volných radikálů a zabraňuje vzniku oxidačního stresu. V prvé řadě reguluje množství enzymů, které volné radikály tvoří. Dále inhibuje činnost už vytvořených volných radikálů – to činí prostřednictvím tzv. super-antioxidantů. A jako poslední volbu má tělo opravu samotných poškozených buněk.

Nejdůležitější pro nás je druhý ze tří zmíněných procesů, neboť ten můžeme nejsnáze sami ovlivnit. Zmíněnými super-antioxidanty, které se podílí na zastavení a odstranění volných radikálů, jsou v prvé řadě superoxiddismutáza a glutathion-peroxidáza. Tyto dvě látky jsou nejsilnějšími antioxidanty, jaké existují. Superoxiddismutáza je enzym, který se nachází v každé buňce. Jeho nejdůležitějším úkolem je přerušení činnosti tzv. superoxidového radikálu, nejsilnějšího volného radikálu. Superoxiddismutáza tento radikál rozkládá na peroxid vodíku. A glutathion, druhý zmíněný antioxidant, se zase podílí na ostranění peroxidu. Mimo to jsou samozřejmě tyto dvě látky zapojené do mnoha dalších procesů a působí synergně s celou řadou dalších antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Jak můžeme oxidační stres sami snížit

Zmíněné super-antioxidanty nalezneme především v zelenině, vyskytují se ale i v mase a ovoci. Superoxid dismutázu najdeme v:

  • Zelí
  • Růžičkové kapustě
  • Zelené pšenici
  • Zeleném ječmenu
  • Brokolici
  • Rajčatech

Zatímco glutathion se přirozeně vyskytuje v

  • Rukole
  • Brukvi
  • Brokolici
  • Květáku
  • Kapustě

Málo se také ví, že produkci gutathionu v těle podporujeme i konzumací extraktu z ostropestřce mariánského a kvalitního syrovátkového proteinu. Podle nejnovějších studií je dokonce kvalitní syrovátkový protein ideální doplněk pro přirozené zvýšení produkce glutathionu v těle. Syrovátkový protein a látky v něm obsažené totiž podporují produkci cysteinu, který posiluje produkci glutathionu (4,5,6). Cystein (acetylcystein) sám je pak velmi účinným antioxidantem. Mimo to se v nejnovějších doplňcích stravy objevuje i samotná superoxid dismutáza a glutathion, můžeme ji tedy doplňovat přímo.

Závěr

Aby bylo snížení oxidačního stresu co nejefektivnější, je třeba myslet na celkovou zdravou životosprávu. Velký význam má i dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu a co možná nejmenší stres a psychické vypětí.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Zdroje:

1.https://draxe.com/nutrition/superoxide-dismutase/

2.https://draxe.com/health/fighting-free-radical-damage/

3.https://draxe.com/nutrition/glutathione/

4.Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young adults., Akhavan T1, Luhovyy BL, Brown PH, Cho CE, Anderson GH, 2010, dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20164320

5.Whey protein concentrate (WPC) and glutathione modulation in cancer treatment. Bounous G, 2000, dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11205219

6.Oral supplementation with whey proteins increases plasma glutathione levels of HIV-infected patients.Micke P1, Beeh KM, Schlaak JF, Buhl R., 2001, dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11168457


VemoHerb Bulgarian Tribulus Maxx = originální bulharský Tribulus Terrestris v nejsilnější dostupné verzi!

06.11.2019

PŘEDSTAVUJEME BULHARSKÝ TRIBULUS TERRESTRIS V ZESÍLENÉ VERZI!

Za vývojem tohoto jedinečného produktu stojí více než dvacet let zkušeností vycházejících nejen z nejnovějších dostupných vědeckých studií, ale také z přímé praxe a dlouholetého využití ve vrcholovém sportu a farmacii. V případě, že nakupujete produkty VemoHerb, máte 100% jistotu originality a funkčnosti. Jednotlivé extrakční složky jsou pravidelně testovány na obsah bioaktivních složek a to v rámci těch nejuznávanějších nezávislých laboratoří v rámci EU.
Základ tvoří synergní trojcestná směs standardizovaných extraktů:
SLOŽKA č.1: 200 mg = Originální bulharský Tribulus Terrestris s garantovaným obsahem 60% protodioscinu (furostanolový saponin) a vyváženým přirozeným obsahem prototribestinu, tribestinu a dioscinu (synergní furostanolové saponiny).
SLOŽKA č.2: 200 mg = Originální bulharský Fenugreek s garantovaným obsahem 60% protodioscinu (furostanolový saponin) a vyváženým přirozeným obsahem synergních furostanolových saponinů
SLOŽKA č.3: 225 mg = Originální bulharský Tribulus Terrestris s garantovaným obsahem 90% furostanolových a spirostanolových saponinů (synergní saponiny)
JEDNA KAPSLE OBSAHUJE: 625 mg standardizovaných extraktů s obsahem stovek bioaktivních složek / 440 mg bioaktivních složek s garantovaným procentuálním obsahem = 240 mg protodioscinu (furostanolový saponin) + 200 mg synergních furostanolových a spirostanolových saponinů (prototribestin, tribestin, dioscin, diosgenin a další..)
Produkt je pravidelně  testován na nepřítomnost hormonů a prohormonů v akreditované laboratoři.
SLOŽKA č.1: Originální bulharský Tribulus Terrestris s garantovaným obsahem 60% protodioscinu (furostanolový saponin) a vyváženým přirozeným obsahem prototribestinu, tribestinu a dioscinu (synergní furostanolové saponiny).
Hlavním benefitem originálního bulharského VemoHerb Tribulus je vysoký obsah furostanolových saponinů. Obsah protodioscinu je standardizován metodou speciální a šetrné extrakce na 60% celkového obsahu (POZOR – nezaměňovat s celkovými saponiny!). Uvedný poměr extrakce je zcela ideální a garantuje maximální účinnost. Nejde tedy jen o samotný protodioscin a jeho obsah, ale o celkovou a perfekně vyvýženou kompozici produktu, kdy dochází k  zesílení účinku protodioscinu pomoci dalších synergních složek (prototribestin, tribestin, dioscin a další..). Dále je optimalizován obsah flavonoidů (vždy pod 10%) a taninů (vždy pod 10%).
Originální  bulharský Tribulus, skutečná garance účinku
Ne každý ví, že Tribulus Terrestris je rostlina, kterou můžeme nalézt v několika částech světa, jako jsou USA, jižní Amerika, Mexiko, Španělsko, Indie, Čína a Bulharsko. Ještě méně je veřejnosti známo, že bulharský Tribulus má úplně jiné vlastnosti, než Tribulus z ostatních částí světa. Originální bulharský Tribulus obsahuje 40-60x vyšší množství protodioscinu v sušině oproti Tribulusu z ostatních částí světa. Z tohoto důvodu je také bulharský Tribulus jako surovina několikanásobně dražší. Pro bulharský Tribulus je také charakteristický obsah dalších steroidních saponinů, které rostliny z dalších částí světa neobsahují. Těmito saponiny jsou zejména prototribestin, tribestin a dioscin. Vemoherb Bulgarian Tribulus = vše pod jednou střechou = od rostlinky sklizené ve správnou vegetační dobu, přes šetrnou extrakci až po finální produkt s vyváženým synergním poměrem furostanolových saponinů
Uvedený rozdíl ve složení je dán odlišným genotypem rostliny, charakteristickým podnebím, skladbou půdy a také obdobím sklizně, která probíhá v přesně stanoveném vegetačním období rostliny, kdy je obsah bioaktivních složek nejvyšší. Proto je také např. činský nebo indický tribulus využíván k odlišným účelům jako je diuretické působení atd.  U těchto produktů není přirozený vysoký obsah protodioscinu, prototribestinu, tribestinu a dioscinu, ale jsou obvykle uváděny pouze celkové saponiny, protože obsah těchto specifických složek je velmi nízký, nebo dokonce nulový.
Jak poznám originální bulharský Tribulus?
V současné době existují v Bulharsku pouze dva hlavní producenti nabízející extrakty s vysokým obsahem  Protodioscinu: VemoHerb Tribulus (60% Protodioscin) a Sopharma Tribestan (průměr 54-55% Protodioscin/Protogracilin). Společnost Vemo99 Ltd. (1996) je držitelem speciální technologie na extrakci Tribulus Terrestris s garantovaným obsahem 60% čistého Protodioscinu.
SLOŽKA č.2: Originální bulharský Fenugreek s garantovaným obsahem 60% protodioscinu (furostanolový saponin) a vyváženým přirozeným obsahem synergních furostanolových saponinů 
Hlavním benefitem originálního bulharského VemoHerb Fenugreek extraktu je vysoký obsah furostanolových saponinů. Obsah protodioscinu je standardizován metodou speciální a šetrné extrakce na 60 % celkového obsahu.
Uvedný poměr extrakce je opět zcela ideální a garantuje maximální účinnost. Nejde tedy jen o samotný protodioscin a jeho obsah, ale o celkovou a perfekně vyvýženou kompozici produktu, kdy dochází k  zesílení účinku protodioscinu pomoci dalších synergních složek (diosgenin a další furostanolové saponiny).
SLOŽKA č.3: Originální bulharský Tribulus Terrestris s garantovaným obsahem 90% furostanolových a spirostanolových saponinů (synergní saponiny)
Standardizovaný extrakt z bulharského tribulu s 90% obsahem tzv. synergních furostanolových a spirostanolových saponinů. Mezi Ty nejznámější charakteristické pro bulharský genotyp tribulu patří: prototribestin, tribestin, dioscinu, diosgenin. Mezi další saponiny patří protogracilin, yamogenin a další. Tato extrakční směs tedy obsahuje jednotlivé saponiny v přirozeném poměru, bez navyšování obsahu protodioscinu. Hlavním účelem je výrazně umocnit účinek výše uvedených dvou složek (synergní působení). Jedná se o velmi sofistikovanou směs.
Produkt je vhodný pro všechny jedince zaměřené na:
– Maximální možnou podporu tvorby testosteronu
– Sexuální libido
– Maximální posílení vitality
– Maximální posílení tréninkových výsledků
Hlavní benefity produktu:
– Kupujete 100% originál
– Synergní umocnění účinku protodioscinu
– Doplněný o extrakt s celkovým obsahem steroidních saponinů
– Pravý bulharský Tribulus a pravý bulharský Fenugreek
– Garance kvality, čistoty a účinku 
Balení: 60 kapslí (46 g)

Dávkování: Berte 1 kapsli 2-3x denně

 Synergní kombinace s Cordycepsem: Pro superúčinný efekt je možné tento produkt kombinovat s extraktem z Cordycepsu CS-4 (VemoHerb). Extrakty z těchto dvou látek mají synergní vlastnosti.

 


Dárek k nákupu Balanced Zinc Complex

01.11.2019

Balanced Zinc complex od VIRIDIAN NUTRITION dostanete od nás jako dárek k nákupu přesahující hodnotu 1499,-kč

od pondělí 4.11.2019 do pátku 8.11.2019. Akce platí pro všechny maloobchodní zákazníky na prodejně ForActiv Ostrava

Zinek

Popis: Zinek je pro lidské tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Má významný vliv na správný vývoj a je nezbytný pro správné fungování řady enzymatických systémů. Jeho nedostatek může způsobit snížené libido, neplodnost, zrychlené stárnutí, chronickou únavu, slabou imunitu, špatnou paměť a další. Přirozeně se zinek vyskytuje v mase, mořských plodech a mléčných výrobcích. Je obsažen také v obilovinách a luštěninách. Při výběru doplňků dejte přednost zinku v dobře využitelné formě bisglycinátu (chelát), pikolinátu (chelát) nebo citrátu. Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. 
 


ISO PRO 2:1 od REFLEX NUTRITION

Kombinace špičkových sacharidů (cyklický dextrin) a syrovátkového izolátu (Grass-Fed WPI) v poměru 2:1

ISO PRO 2:1 obsahuje 100% naštěpený (enzymaticky hydrolyzovaný) amylopektin z tzv. voskové kukuřice (waxy maize), který je zdrojem tzv. cyklických dextrinů. Cyklické dextriny vykazují obdobnou molekulární strukturu jako svalový glykogen, proto představují optimální a pro tělo lehce stravitelný zdroj tzv. vysokomolekulárních sacharidů (tím se výrazně odlišují od standardních forem maltodextrinů a jednoduchých cukrů).
Druhou důležitou složkou je vysoce stravitelný nedenaturovaný izolát syrovátkové bílkoviny od volně pasoucích se krav (tzv. grass-fed). Je to pravděpodobně nekvalitnější forma proteinu, která je v současné době dostupná a obsahuje navíc biologicky aktivní mikrofrakce, které jsou obsaženy v přírodní čisté bílkovině.
Aditivum 3 g MCT tuků, 3 g L-glutaminu a 60 mcg chromu v každé dávce
MCT tuky z kokosového oleje jsou speciální tuky se střední délkou řetězce mastných kyselin. Díky této unikátní molekulární struktuře se rychle vstřebávají, neuskladňuji se ve formě zásobního tuku, ale naopak podporují jeho odbourávání. Při štěpení MCT tuku na energii se vytvářejí tzv. ketony, které dokáží zamezit odbourávání svalové hmoty. 
Další důležitou složkou je aditivum volné formy L-glutaminu (3 g na dávku). L-glutamin (zdroj fermentace) je nejvíce zastoupenou aminokyselinou v lidském těle a je pro fungování celého organizmu naprosto zásadní. Svaly, buňky i mozek L-glutamin používají jako palivo. Ze všech aminokyselin v rámci svalové hmoty má nejvyšší zastoupení právě L-Glutamin,  a to až 61 %.  Stres a nadměrné zatížení svalů snižuje zásoby glutaminu v těle.  L-Glutamin je spolu s L-Lysinem také zásadní pro obnovu buněk střevní sliznice, kde tvoří až 70 % z celkového množství aminokyselin.
Chrom ve formě pikolinátu souvisí s optimální inzulinovou odezvou a rezistencí. Chrom napomáhá tak, aby energie dodaná cyklickými dextriny působila v těle rovnoměrně, delší dobu, a aby nebyla negativně ovliněna inzulinová sensitivita.
Minimalizovaný obsah jednoduchých cukrů v produktu
ISO PRO 2:1 obsahuje minimalizovaný obsah jednoduchých cukrů, dle jednotlivých příchutí se jedná o 2,5 – 4,9 % z celkového obsahu produktu, zbytek sacharidové složky tvoří vysokomolekulární cyklické dextriny. 
Lahodná chuť a celé křupavé kousky
Mimo skvělého výživového profilu se Iso Pro 2:1 vyznačuje také tím, že si na něm skutečně pochutnáte. Obsahuje celé křupavé kousky vašich oblíbených dobrot – podle příchuti jsou to marshmallows, sušenky, sněhové pusinky nebo skořicovou drobenku. Tyto kousky jsou záměrně udělány tak, aby se v šejkru nerozpustily a bylo třeba je pokousat. Mají připravit skvělý chuťový zážitek a pocit opravdové nutriční bomby, která je odměnu za tvrdou dřinu.
Základní benefity produktu
  • Instantní svalová infuze pro maximální svalový potenciál
  • Kombinace špičkových sacharidů (cyklický dextrin) a syrovátkového izolátu (Grass-Fed WPI) v poměru 2:1
  • Aditivum 3 g MCT tuků, 3 g l-glutaminu a 60 mcg chromu v dávce
  • Minimalizovaný obsah laktózy a jednoduchých cukrů
  • Ideální zdroj aminokyselin pro regeneraci a růst svalových vláken
  • Ideální zdroj cyklických sacharidů, MCT tuků a chromu pro šetrnou obnovu svalového glykogenu
  • Dávkujte po výkonu, mezi tréninky, kdykoliv během dne
  • Tři úžasné příchutě s obsahem křupavých kousků kuliček
Produkt je vhodný pro všechny jedince zaměřené na:
  • Budování čisté svalové hmoty a síly (silové sporty, fitness atd..)
  • Zvýšení celkového metabolického výkonu (cross-fit, bojové sporty atd..)
  • Zrychlení regenerace (dynamické a kolektivní sportovní disciplíny)
  • Zlepšení vytrvalosti (vícedenní fyzická zátěž)

 


Oznámení

25.10.2019

Vážení zákazníci,

Pokračovat ve čtení » Oznámení


Akce 7. – 11.10. Collagen Join Care zdarma k nákupu nad 800 Kč

07.10.2019

Pro všechny zákazníky, Pokračovat ve čtení » Akce 7. – 11.10. Collagen Join Care zdarma k nákupu nad 800 Kč


INVENTURA 3.10.2019

30.09.2019

Vážení zákazníci, Pokračovat ve čtení » INVENTURA 3.10.2019


Jak se chová tělo při chronickém stresu

27.09.2019

Díl. 2. – Tělesná hmotnost

Pokračovat ve čtení » Jak se chová tělo při chronickém stresu


Zpět ve škole? Co pomůže dětem, aby ji lépe zvládaly

13.09.2019

Děti jsou naše priorita – vyberme jim to nejlepší. Pokračovat ve čtení » Zpět ve škole? Co pomůže dětem, aby ji lépe zvládaly


Jak se chová tělo při chronickém stresu

12.09.2019

Díl. 1. – Trávení a spánek

 

Ať už nadšený kulturista, cyklista, běžec nebo běžný člověk se sedavým zaměstnáním, každý může být velmi ovlivněn chronickým stresem. Ten dokáže uškodit emocionálně, ale také fyzicky. Mnoho z nás si tuto skutečnost ani neuvědomuje. A každodenní shon bere jako běžnou denní rutinu, se kterou se nedá nic dělat.

Bohužel je skutečností, že chronický stres bývá za mnoha zdravotními problémy a onemocněními, se kterými by si tělo za normálních okolností poradilo Na příklad dnes tak typické problémy se zažíváním, které se staly v podstatě normálními. Každý druhý trpí nadýmáním, nepravidelnou stolicí apod. Nic takového rozhodně normální není. Tělo nám tím dává najevo, že něco není v pořádku. A řešení? Že by více a více trávicích enzymů, denně doplňovat probiotika, do jídla přidávat různé druhy vláknin, a pod. A ono pořád nic? Zřejmě bude problém někde hlouběji, a je nutné najít nejdříve příčinu, a tu odstranit. A věřte, že i když často dokáže hodně pomoci, ne vždy je nutný lékařský zákrok či doplněk stravy.

Jak tělo “tráví”, když spěcháme

Jak vlastně pracuje trávicí trakt pokud jíme např. šťavnatý steak  ve spěchu, stresu nebo jej prostě jen tak zhltneme? Naše trávení pracuje naprosto jinak než pokud budeme jíst steak v klidu a budeme každé sousto řádně žvýkat. Proč na žvýkání tolik záleží? Co hltání jídla může způsobit? Pojďne si to podrobně vysvětlit.

Představme si steak jako jakousi kostku, která je mixem bílkovin a tuku. Pokud ji pořádně nepožvýkáme, vnitřek zůstane neodkryt a trávicí enzymy se tak nemohou dostat dovnitř a plnit svoji roli tak, jak by měly. V žaludku máme velice silnou kyselinu chlorovodíkovou (HCL) a enzym pepsin. Rolí HCL je oddělit proteinovou složku steaku od té tukové, a tím v žaludku vzniknou oddělené vrstvy jednotlivých složek potravy, které jsou takto velice snadno dostupné jednotlivým trávicím enzymům. HCL také mění strukturu proteinu, doslova jej rozbaluje a tvoří strukturu řetěžce, který bude poté postupně štěpen trávicími enzymy (pepsin) na menší a menší části – peptidy.

Pokud se ale ani HCL nemůže dostat do celé kostky masa, nemůže tak pracovat a bude působit jen na povrchu. Část proteinu z masa je tedy naštěpena, taktéž část tukové složky masa (ta je posléze zpracovávána enzymem lipázou, která štěpí tuky), avšak nemalá část masa zůstává nedotčena právě díky velkým kusům masa, které nebyly žvýkány dostatečně.

Žaludek pak musí pracovat o to úpěnlivěji a je nutné produkovat více a více trávicích enzymů. To ale stále nebude dostačující. Nenatrávené kousky  musí putovat do tenkého střeva, kam jsou uvolňovány další složky trávení jako např. peptidáza. Ty jsou určené pro další štěpení proteinového řetězce na menší části. Nebo žluč důležitá pro vstřebávání tukové složky.

Pokud ale již od začátku nebyla proteinová a tuková složka oddělena, žluč nemůže zpracovávat tuk. Tuk a bílkovina tak zůstávají nedotčeny a nedostupné trávicím složkám. Tuk oxiduje, což způsobuje v těle zánětlivé procesy. Tyto nestrávené kusy potraviny jsou pochutinou pro škodlivé bakterie, fungi, kvasinky a pod. A tím vzniká střevní dysbióza, tedy poruchy trávení, nadýmání, plynatost nebo syndrom propustného střeva. Při něm složky z těchto velkých částí potravy procházejí do krevního oběhu a tělo proti nim bojovat. Tím si můžeme snadno vybudovat alergii na daný typ proteinu, např. vaječný protein. Snadno tak ovlivníme i imunitní systém.

Co je tedy snadným a prvním řešením?

Nejíst ve spěchu a dostatečně žvýkat jídlo! Jedině takto usnadníme práci trávicím enzymům a tyto budou moci pracovat a natrávit tak všechny složky potravy. Stejně tak usnadníme práci i kyselině chlorovodíkové, která se snadno dostane ke všem částem potravy. Pokud nebudeme řádně žvýkat, ani trojnásobné množství trávicích enzymů a probiotika nás nespasí, protože nedostanou šanci se dostat ke všem částem přijaté potravy. Právě a jen proto, že polykáme příliš velké části jídla. Pokud tedy trpíte nadýmáním, poruchami trávením, zkuste neprve jíst pomalu a v klidu, a dostatečně žvýkat každé sousto.

Trávení při stresu

Stejně tak je tomu s trávením ovlivněným stresem. Ať už jde o emocionální stres nebo stres způsobený nevhodou formou fyzické aktivity. Při stresu tělo uvolňuje hormony připravující tělo na “akci“. Tím pozastaví všechny ostatní procesy v těle, které v daném okamžiku, tedy přípravy na nějakou akci, raději pozastaví a postaví do pozadí. Zastaví produkci trávicích enzymů, celkově trávení vůbec, začne uvolňovat glykogen do krve, zrychlí srdeční činnost, zrychlí dech apod. Pokud tedy jíte ve stresu a ještě navíc nežvýkáte, daná potrava přijde vniveč a je úplně jedno, jestli jíte kvalitní maso, drahou organickou zeleninu. Vše ztratí na své podstatě, protože jídlo nebude mít danou očekávanou odezvu. Nedostane šanci být vstřebáno a využito. Ba naopak může se dostavit nevítaná běhavka nebo naopak zácpa či jiné zažívací potíže. A postupem času i potíže závažnější.

Sympatikus vs parasympatikus

Pokud se zaměříme např. na kulturistiku, tedy snahu budovat svalovou hmotu či spalovat tuk, je nesmírně důležité strávit většinu našeho dne ne v modu “fly or fight“, tedy zapojení sympatické nervové soustavy), ale naopak v modu „rest and digest“, tedy regenerace a trávení, což je parasympatická část nervového systému. Už od samotného rána bychom se měli uvézt do stavu klidu. Mozek takto navede celé tělo do stavu relaxace. Nedostaví se problémy s trávením, vyhneme se vystřelování glukózy do krve, tělo bude také schopno snadněji detoxikace atd.

Protože ale žijeme ve světě spěchu, je nutné naučit se relaxovat, a to především naučit se hlubokému dýchání a věnovat velkou pozornost našemu spánku Také ale eliminovat nadměrný stres, ať už z běžného života, tak i ten, kterého můžeme dosáhnout nevhodnou formou tréninku.

Mnozí z nás obětují spánek práci, nebo jen dívání se na televizi, brouzdání po internetu těsně před spaním. Namísto pocitu svěžesti a odpočatosti pak ráno míříme prvními kroky ke konvici s vodou pro přípravu silné kávy, která nás probudí. Ale veškerá regenerace, tedy i růst svalové hmoty, probíhá právě v noci. Takže pokud dostatečně a kvalitně nespíme, ujdeme spíše dva kroky zpět a jeden krok vpřed, co se budování svalů týče, ale stejně tomu bude např. se schopností těla spalovat tuk. Bude také silně ovlivněna imunita organismu, naše celková denní energie a tak dále.

Ošizený spánek šidí tělo

Pokud si přiblížíme, jak naše tělo v průběhu noci pracuje, uvidíme, že mezi 22:00-01:00 dochází k regeneraci mozku, takže pokud jen tak přeskočíme tuto fázi spánku, s největší pravděpodobností se setkáme následný den s pocitem neschopnosti přemýšlet, soustředit se, nebo s tzv. brain fog.

Ve druhé polovině noci dochází k fyzické regeneraci těla, což potřebujeme např. pro trénink následný den. Pokud nebudeme spát dostatečně, tělo bude stále ve stádiu “break down“, tedy bude užívat a doslova pojídat vlastní svaly pro náročný proces regenerace, protože díky stresu a nedostatku spánku tělo není schopno trávit a vstřebávat důležité živiny, které k regeneraci a tvorbě svalové hmoty potřebuje.

Chybějící nutrienty

Se stresem je také spojena neschopností usnout. Tělo musí neustále bojovat se stresem, a doslova ždímat důležité nutrienty, což může způsobit chybějící substance pro navození spánku, jako je např. hořčík či zinek, anebo vitamín D. A stejně tak jak už bylo zmíněno, pití mnoha káv, stres, který udržuje naše tělo ve stavu boje, nedovolí našemu tělu relaxovat. Usínání může i snadno narušit i nevhodná večeře. A pokud konečně usneme, neznamená to ale, spíme hlubokým, kvalitním spánkem.

Pokud se během noci budíme, je to také signál těla, kterému je nutné naslouchat. Pokud se budíme např. kolem 23. hodiny v noci až do 1. hodiny ráno, je většinou problém v regulaci cukrů, je tedy vhodné zkusit se vyhnout nevhodným sacharidům před spaním, zkusit jíst spíše více zeleniny, menší porci kvalitních sacharidů či jíst menší porci jídla.

Pokud se probouzíme mezi 3. a 5. hodinou ráno, většinou to naznačuje oxidativní stres, takže je vhodné zařadit i kvalitní multivitamín a antioxidanty. Probouzení se mezi 5 a 7 ráno ukazuje většinou na zažívací potíže či podobné problémy střev.

Závěrem

V dalších dílech si povíme, jak tělo pracuje při stresu způsobeném přetrénováním, či jak každodenní stres efektivně potlačit.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314561

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19785495

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15173682