Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

Egyptský černý kmín

02.09.2020

Inzulínová rezistence, bolesti kloubů, zánětlivost a další oblasti, ve kterých pomáhá, díl.1.

 

Nigella sativa, česky černucha setá, díky svým semenům známá jako černý kmín (black cumin, black caraway), černé semeno (black seed), kalonji,  kalanji nebo kalojeera, je široce rozšířená medicinská rostlina. Je velice populární v tradičních medicínách jako Unani a Tibb, Ájurvéda a Siddha. V nich je dokonce popisována jako jedna z nejvyšších forem medicín, o které se říká, že vyléčí jakoukoli chorobu kromě smrti. Jen samotný výčet jejich pozitivních vlastností by zabral dlouhý odstavec, v článku se budeme soustředit jen na ty nejdůležitější. Podstatné je, že její účinky jsou jednak prověřené staletími užívání, ale i současnými vědeckými studiemi. Středověký perský filozof a lékař Abú Ibn Síná známý na západě jako Avicenna o černém kmínu mluvil ve svém díle „Kánon Medicíny“ – černý kmín dle něj stimuluje tělesnou energii a pomáhá zotavit se z únavy a poklesu ducha. Mnohostranné využití vysloužilo černému kmínu arabské přízvisko Habbatul barakah, což znamená semínko požehnání.

Nigella sativa roste ve více oblastech, medicínské vlastnosti popisované v tomto článku má však černý kmín pocházející přímo z Egypta a navíc v BIO kvalitě.

Jde o jednoletou rostlinu, s výškou mezi 20 a 90 cm. Zbarvení květů je proměnlivé, od bílé, přes žlutou, až po modrou nebo světle fialovou. Nejznámějším a nejvíce užívaným produktem z černého kmínu je olej, který se hodí pro vnitřní i vnější užití. Nově je k dispozici také standardizovaný extrakt.

Látek obsažených v černém kmínu jsou desítky, nejvýznamnější z nich je thymochinon, mezi důležité patří i thymohydrochinon, dithymochinon, karvakrol a další. Tyto přírodní sloučeniny dávají černému kmínu až neuvěřitelný výčet vlastností:

  • Působí protizánětlivě
  • Působí antioxidačně
  • Napravuje diabetes / vysokou hladinu cukru / inzulinovou sensitivitu
  • Působí proti rakovinnému bujení
  • Působí proti bolestem a zánětům kloubů
  • Posiluje imunitu
  • Posiluje zdraví srdce a cév
  • Posiluje zažívací trakt
  • Posiluje zdraví jater a ledvin
  • Posiluje zdraví dýchacích cest
  • Tlumí alergie a astma
  • Tlumí křeče a epilepsii
  • Působí proti bakteriím a parazitům

Popsat detailně všechny tyto vlastnosti není v rámci jednoho článku či dvou není možné, zaměříme se proto jen na některé.

Benefity egyptského černého kmínu

Působí protizánětlivě a proti rakovinnému růstu

Černý kmín má schopnost ovlivňovat signální dráhy, jimiž v organismu probíhá komunikace vedoucí ke spuštění nebo zastavení určitých procesů. V tomto případě signální dráhy spouštějící zánětlivé procesy a spolu s tím také potlačení činnosti látek, které zánět způsobují. Přímo potlačuje činnost reaktivních kyslíkových radikálů, brzdí oxidaci tuků, brzdí formování škodlivých metabolitů a také navyšuje produkci glutathionu v krvi, játrech a ledvinách. Čímž velmi významně potlačuje oxidační stres, který je výchozím stavem pro vznik zánětlivosti. (1)

Obr. 1. – působení thymochinonu v organismu (proti zánětu a oxidačnímu stresu, ochrana buněk,…)

Podobným způsobem, jako černý kmín (thymochinon) potlačuje oxidativní stres ve zdravých buňkách tím, že brzdí činnost prozánětlivých částic, brzdí také růst rakovinných buněk. Akorát opačným procesem – v rakovinných buňkách naopak spouští činnost reaktivních kyslíkových radikálů (ROS), a vyvolá v nich tak apoptózu – řízený buněčný rozpad. Rakovinná buňka je tak postupně organismem rozkládána. (2)

Obr 2. – mechanismus protirakovinného působení thymochinonu

Napravuje symptomy diabetu

Thymochinon se ukazuje jako efektivní pomoc při snižování úrovně inzulinové rezistence a hladiny krevního cukru, důležitých hodnot při velmi rozšířeném diabetu typu 2. Diabetes druhého typu je celosvětově velmi rozšířené onemocnění, přičemž mezi největší problémy patří udržení stabilní hladiny krevního cukru. Konvenční léčba v tomto směru velmi často selhává. Studie proto zkoumala 94 diabetických pacientů, jimž byly po tři měsíce podávány dávky 1,2 a 3 g extraktu z Nigella sativa.

Na grafech je znázorněno, že 2 g dokázaly po uplynutí dvanácti týdnů významně snížit hladiny glukózy bezprostředně po probuzení i před spánkem po večeři. Zaznačené jsou i další pozitivní změny – hladina glykosylovaného hemoglobinu a C-peptidu, dvou významných diabetických markerů.

Působí proti bolestem a zánětům kloubů

Na Blízkém Východě je olej z černého kmínu nadevše ceněn zejména pro schopnost tlumit zánět a bolest při kloubních problémech – zejména osteoartritidě. Při tomto onemocnění se rozpadá kloubní chrupavka, následkem čehož dochází k poškozování kloubů a také k bolestivosti. Touto chorobou trpí např. ve Velké Británii zhruba 9 milionů dospělých. Studie uskutečněná proto v roce 2018 zkoumala vliv oleje z černého kminu – bylo pozorováno 60 jedinců rozdělených do dvou skupin. První skupina pokračovala v konvenční léčbě, skupina druhá užívala olej z černého kmínu – 1 lžíci oleje 3 x týdně po dobu 1 měsíce – olej byl pomocí masírování aplikován na kolena. Výsledky jsou zaznamenány v grafu níže.

Skupina aplikující externě černý kmín zaznamenala už po pouhém měsící snížení bolestivosti o téměř 2/3 oproti prvnímu dni.(3) Podobného výsledku dosáhla studie z roku 2019, která černý kmín srovnávala s lékem Diclofenac. Po 21 dnech bylo dosaženo ve srovnání s konvenčním lékem dosaženo výraznějšího snížení bolesti.

Závěrem

Na co si dát pozor při výběru – trh je zaplavený mnoha extrakty s černým kmínem z různých míst, nejsilnější účinky má však díky speciálním podmínkám a odrůdě přímo egyptský černý kmín, u něhož je podstatné, aby byl v BIO kvalitě. V příštím díle se budeme věnovat účinku černého kmínu na kožní problémy, potlačení bakterií a parazitů, a také při tzv. syndromu karpálního tunelu.

Doporučené produkty pro suplementaci:

Black Seed Oil – Viridian

Black Seed – Viridian

Repair 5 Serum – Viridian

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Majdalawieh, A. Fayyad, M. (2015). Immunomodulatory and anti-inflammatory action of Nigella sativa and thymoquinone: A comprehensive review.International Immunopharmacology. 28 (1459), p295-304. Dostupné z: http://bayanbox.ir/view/4931690392982589733/%D8%A7%D8%AB%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A8%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D9%85%D9%86%DB%8C.pdf
  2. Thymoquinone, as an anticancer molecule: from basic research to clinical investigation. Md. Asaduzzaman Khan, Mousumi Tania, Shangyi Fu, and Junjiang Fu. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584300/
  3. Investigation of the effect of black cumin oil on pain in osteoarthritis geriatric individuals. Halil Ibrahim Tuna, Burcu Babadag, Ayse Ozkaraman, Guler Balci Alparslan. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29705470/
  4. Comparison of the effect of topical use of Nigella Sativa oil and diclofenac gel on osteoarthritis pain in older people: A randomized, double-blind, clinical trial. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803319300053


Zlepšení koncentrace a další neznámé benefity meduňky lékařské

18.08.2020

8 největších benefitů meduňky lékařské

 

Meduňka lékařská je po citronu vonící bylinka pocházející ze stejné rodiny jako například máta. Obsahuje mnoho různých aktivních látek jako je například kyselina rozmarýnová, flavonoidy a triperteny. Pochází z jižní Evropy, středomoří, Iránu a centrální Asie, a už staří Řekové a Římané ji užívali na léčení ran.

Dnes se obvykle používá jen na zlepšení spánku, přitom má ale mnohé další benefity. Už během 17. Století anglický bylinkář Culpeper tvrdil, že meduňka dokáže zlepšit náladu a stimulovat myšlení. Nynější klinické zkoušky pak toto tvrzení potvrdily – meduňka lékařská má zcela prokazatelné a okamžitě znatelné benefity. Pojďme se na ně podívat blíže.

8 největších benefitů meduňky lékařské

1.Posílení nálady – Průzkum dokázal, že denní dávka 600mg zlepšila negativní náladu a zlepšila celkový pocit klidu (1)

2.Tlumení stresu – V jedné současné studii bylo denně podáváno 300mg extraktu z meduňky skupině s mírnou až střední úzkostí a spánkovými problémy. Výsledkem bylo snížení úzkostí o 18 %, snížení symptomů spojených s úzkostí o 15 % a snížení nespavosti o 42 %.

3.Zlepšení koncentrace – Studie zkoumala 300mg denně v souvislosti se stresem a kognitivními funkcemi, a výsledkem bylo, že tato dávka velmi významně matematický výkon a okamžitou schopnost reakce. (3)

4.Zlepšení paměti – extrakt z meduňky pozitivně ovlivňuje receptory v mozku a tím pádem má vliv na kognitivní schopnosti jako je paměť nebo bdělost. (4)

5.Zlepšení stavu mozku  – účinek extraktu z meduňky byl studován u lidí s mírnou i středně vážnou Alzheimerovou chorobou. Po čtyřech měsících suplementace bylo pozorováno zlepšení  kognitivních funkcí (na speciální stupnici pozorované u této nemoci) a zmírnění pocitů neklidu. (5)

6.Zlepšení spánku – U lidí trpících problémy se spánkem v souvislosti se stresem, má extrakt z meduňky (300mg 2x denně) významný efekt už po dvou týdnech. (6)

7.Boj proti volným radikálům – výsledky biologických zkoušek naznačují, že kyselina rozmarýnová obsažená v meduňce, je v závislosti na koncentraci schopna snížit množství škodlivých částic známých jako reaktivní formy kyslíku (7)

8.Potlačení oparu – aplikace krému s meduňkovým extraktem během akutního výskytu oparu způsobeného virem Herpes labialis vedlo k významnému zlepšení symptomů, během in vitro studie byla prokázáno schopnost extraktu zabránit viru vstoupit do buňky. (8)

Meduňka a šalvěj – dvojice bylin s podobnými účinky

Ještě méně než u meduňky jsou známe prakticky totožné účinky šalvěje. Ta má podobně jako meduňka schopnost ovlivnit hladiny acetylcholinu, neurotransmiteru a důležité látky pro naše kognitivní schopnosti jako je paměť a koncentrace. Stejně jako na tyto oblasti má šalvěj pozitivní efekt na náladu, úzkost a stres. (9,10) Je tedy stejně jako meduňka ideální látkou pro podporu soustředění a duševního výkonu během studia nebo zaměstnání. Šalvěj pomáhá zbystřit smysly a zároveň potlačuje stres a úzkost, je tak spolu s meduňkou ideální alternativou kofeinu. Ten sice výrazně nabuzuje, zároveň však pocity úzkosti a stresu umocňuje, nemluvě o vlivu na krevní tlak a stav trávící soustavy.

Dávkování extraktu z meduňky / šalvěje

Celou meduňku nebo šalvěj lze přidávat do čajů, smoothies, salátů i jiných pokrmů. Můžeme ji užívat i jako standardizovaný extrakt ve formě doplňků. Ten může být např. v poměru 5:1, což znamená že doplněk je 5x silnější než rostlinka samotná. Teprve takováto dávka má terapeutický efekt a zároveň může být užívána kterýkoli den během roku.

Zároveň je důležité dodržovat doporučené dávkování (např. 300 mg denně). Na rozdíl např. od theaninu u meduňky a šalvěje podobně jako u jiných bylinek už vyšší dávka nepůsobí stimulačně. Rozdílný efekt při dávkování meduňky v dávce 300 mg a 600 mg prokazují  studie. (11) Na obrázku níže je znázorněno, že pro pozitivní efekt na kognitivní schopnosti je třeba dodržovat dávkování 300 mg. Při vyšším dávkování je efekt opačný.

Doporučené produkty k suplementaci: Peak Focus – Viridian

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Kennedy, D., O. Little, W., & Scholey. 2004 Attenuation of Laboratory-Induced Stress in Humans After Acute Administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosomatic Medicine 66, 607–613. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/
  2. Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22207903/
  3. Scholey, A., Gibbs, A., Neale, C., Perry, N., Ossoukhova, A., Bilog, V., Kras, M., Scholz, C., Sass, M., & Buchwald-Werner, S. (2014). Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients, 6(11), 4805–4821. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25360512/
  4. COGNOME, N., 2015. Investigation of a Melissa officinalis special extract on Cognition I. www. sabinsa. com, 26, p.34. Dostupné z: https://www.teknoscienze.com/Contents/Riviste/PDF/AF1_2015_LOW_36-39.pdf
  5. Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, Ohadinia S, Jamshidi AH, Khani M. Melissa officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomised, placebo-controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2003 Jul;74(7):863-6. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12810768/
  6. Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22207903/
  7. Ramanauskiene K, Stelmakiene A, Majiene D. 2015. Assessment of Lemon Balm (Melissa officinalis L.) Hydrogels: Quality and Bioactivity in Skin Cells. Evid Based Complement Alternat Med, 30 (2), 55-67. Dostupné: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26600864/
  8. Koytchev, R., Aiken, G., Dundarov, S. 1999. Balm mint extract (Lo-701) for topical treatment of recurring Herpes labialis, Phytomedicine, 6 (4), 225-230. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10589440/
  9. Scholey
    AB, Tildesley NT, Ballard CG, Wesnes KA, Tasker A, Perry EK, Kennedy DO. An extract of Salvia (sage) with anticholinesterase properties improves memory
    and attention in healthy older volunteers. Psychopharmacology ( Berl ). 2008 May;198(1):127 39. doi : 10.1007/s00213 008 1101 3. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18350281/
  10. Kennedy DO, Pace S, Haskell C, Okello EJ, Milne A, Scholey AB. Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery. Neuropsychopharmacology. 2006 Apr;31(4):845 52. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16205785/
  11. Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Scholey, Gibbs. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25360512/
  12. https://www.viridian-nutrition.com/blog/brain-health/top-8-health-benefits-of-lemon-balm

 


zásoby ATP ve svalových buňkách

24.07.2020

D-ribóza obnovuje zásoby ATP ve svalových buňkách

Ribóza je monosacharid, který je součástí DNA a tvoří část zdroje buněčné energie ATP. Přestože tělo ribózu produkuje přirozeně, existují teorie, podle kterých by zvýšení jejího příjmu prostřednictvím doplňků výživy mohlo mít pozitivní vliv na zdraví nebo sportovní výkon. Na možné přínosy suplementace D-ribózy se proto podíváme níže.

Obnova zásob buněčné energie

D-ribóza je součástí struktury ATP, hlavního zdroje energie pro buňky. Proto se výzkum zaměřil na možnosti navýšení zásob ATP díky suplementaci D-ribózy. Účastníci jedné studie absolvovali intenzivní tréninkový program zahrnující 15 cyklistických sprintů o maximální intenzitě dvou sprintů denně po dobu jednoho týdne. Po skončení tréninkového programu bylo účastníkům podáváno 17 gramů D-ribózy třikrát denně po dobu tří dnů nebo placebo. Během těchto tří dnů byly sledovány hladiny ATP ve svalech a následně byl proveden další test zahrnující cyklistický sprint.

Výsledky studie ukázaly, že u skupiny užívající D-ribózu došlo během tří dní k obnovení hladiny ATP na normální úroveň, zatímco u skupiny užívající placebo byly hladiny snížené. Během zátěžového testu však mezi jednotlivými skupinami nebyly pozorovány žádné rozdíly. Užívání D-ribózy tak může mít pozitivní vliv na obnovu zásob ATP ve svalových buňkách, ale přímý vliv na sportovní výkonnost zatím nebyl prokázán. [1]

Zlepšení srdečních funkcí u osob s kardiovaskulárními chorobami

Výsledky studií naznačují, že by D-ribóza (díky tomu, že je nezbytná pro tvorbu ATP) mohla podporovat produkci energie v srdečním svalu. [2,3] Studie, v rámci které bylo pacientům s ischemickou srdeční chorobou podáváno 60 gramů D-ribosy denně, prokázala zlepšení schopnosti srdce tolerovat nízký průtok krve během cvičení. [4]

Při další studii bylo u pacientů se stejným onemocněním při podávání 15 gramů D-ribosy pozorováno zlepšení funkcí některých srdečních komor a celkové zvýšení kvality života. [5]

Podle dostupných studií by tak D-ribosa mohla mít potenciál pro zlepšení metabolismu a funkce srdce u osob trpících kardiovaskulárními chorobami.

Snížení bolesti při fibromyalgii a dalších onemocněních

Některá bolestivá onemocnění, jako například fibromyalgie (chronická bolest svalů), mohou souviset s energetickým metabolismem, proto se některé studie zaměřili na možnost zmírnění bolesti prostřednictvím podávání D-ribózy.

V rámci jedné studie bylo 41 osobám trpícím fibromyalgií nebo chronickým únavovým syndromem podáváno 15 gramů D-ribózy denně po dobu 17 až 35 dnů. U pacientů bylo zaznamenáno subjektivní snížení intenzity bolesti, zlepšení spánku, energie, mentálních funkcí a celkové kvality života. Je však potřeba poukázat na fakt, že tato studie nezahrnovala žádnou kontrolní skupinu a pacienti byli předem informováni, že jim bude podávána D-ribóza. V důsledku toho mohly být pozitivní výsledky ovlivněny placebo efektem. [6] Podobné výsledky potvrdila i další případová studie, které se účastnily ženy trpící fibromyalgií. [7]

I když dostupné studie naznačují možný pozitivní vliv D-ribózy při léčbě bolestivých onemocnění, jako je fibromyalgie, nemáme zatím k dispozici dostatek důkazů pro vyvození jakýchkoliv definitivních závěrů. V této oblasti bude potřeba ještě další kvalitní výzkum.

Sportovní výkonnost

Vzhledem k důležité roli D-ribózy v oblasti buněčné energie byl zkoumán také její potenciál k podpoře sportovního výkonu. Některé studie pozorovaly zlepšení sportovní výkonnosti a produkce energie u osob se specifickými onemocněními, jiné sledovaly zvýšení výkonu u zdravých jedinců s nízkou úrovní kondice. Například při podávání 10 gramů D-ribózy byl u účastníků studie s nižší úrovní kondice pozorován zvýšený výkon a nižší míra vnímané námahy. [8]

U zdravých jedinců v dobré fyzické kondici však zlepšení výkonu nebylo pozorováno. Jedna studie dokonce vykázala u skupiny užívající D-ribózu menší zlepšení než u kontrolní skupiny, které byla podávána dextróza. [9]

Celkově tak lze konstatovat, že D-ribóza může mít pozitivní účinky na výkonnost u osob trpících celkovým vyčeráním, určitými onemocněními, u těch se špatnou kondicí nebo u jedinců, kteří se zotavují po nemoci nebo úrazu. Přínos pro zdravé jedince v dobré kondici však zatím nebyl studiemi potvrzen.

Podpora svalových funkcí při genetických poruchách

D-ribosa může přinášet pozitivní účinky při některých genetických poruchách. Genetická porucha označovaná jako MAD (deficience myoadenylát deaminázy) způsobuje po fyzické aktivitě únavu, bolest svalů a křeče. Několik případových studií zaznamenalo u osob s touto poruchou při podávání D-ribosy zlepšení funkce svalů. [10,11] Další menší studie pozorovala u pacientů s MAD po užití D-ribosy menší ztuhlost a snížený výskyt křečí. [12] Přestože některé výsledky vypadají slibně, stále chybí více důkazů, které by potvrzovaly pozitivní přínos suplementace D-ribosy při MAD. Zařazení doplňků obsahujících D-ribosu proto vždy konzultujte se svým lékařem.

Dávkování a vedlejší účinky

Obecně bylo při studiích zkoumajících D-ribosu zaznamenáno minimum vedlejších účinků. Dávky kolem 10 gramů jsou bezpečné a u zdravých dospělých jedinců jsou dobře tolerovány. V některých studiích byly užívány vyšší dávky dosahující až 60 gramů D-ribosy denně. I takto vysoké dávky byly dobře tolerovány a nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky.

Závěrem

D-ribosa na rozdíl od ostatních sacharidů neslouží pouze jako palivo, ale je i jednou ze stavebních jednotek DNA nebo ATP. Po intenzivním tréninku může doplnění D-ribosy pomoci s obnovením hladin ATP a zajistit tak dostatek energetických zásob pro vaše buňky. D-ribosa může mít také pozitivní účinky u osob trpících kardiovaskulárními onemocněními, fibromyalgií, chronickým únavovým syndromem nebo některými genetickými poruchami. Celkově se jedná o sacharid, který má významnou roli v rámci energetického metabolismu a bude zajímavé sledovat další studie, které mohou lépe odhalit vliv D-ribosy na zdraví nebo sportovní výkonnost.

Doporučené produkty pro suplementaci:

D-Ribose – MyoTec

D-Ribose Magnesium – Viridian Nutrition

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Effect of ribose supplementation on resynthesis of adenine nucleotides after intense intermittent training in humans. Y. Hellsten, L. Skadhauge, and J. Bangsbo. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 2004 286:1, R182-R188.
  2. Shecterle LM, Terry KR, St Cyr JA. The patented uses of D-ribose in cardiovascular diseases. Recent Pat Cardiovasc Drug Discov. 2010;5(2):138-142. doi:10.2174/157489010791515241.
  3. Pauly, D. F., & Pepine, C. J. (2000). D-Ribose as a Supplement for Cardiac Energy Metabolism. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics, 5(4), 249–258.
  4. Pliml W, von Arnim T, Stablein A, Hofmann H, Zimmer HG, Erdmann E: Effects of ribose on exercise-induced ischaemia in stable coronary artery disease. Lancet. 1992, 340 (8818): 507-10. 10.1016/0140-6736(92)91709-H.
  5. Omran, H., Illien, S., MacCarter, D., St. Cyr, J. and Lüderitz, B. (2003), D ‐Ribose improves diastolic function and quality of life in congestive heart failure patients: a prospective feasibility study. European Journal of Heart Failure, 5: 615-619.
  6. Jacob E. Teitelbaum, Clarence Johnson, and John St. Cyr.The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Nov 2006.857-862.
  7. Gebhart, B. and Jorgenson, J.A. (2004), Benefit of Ribose in a Patient with Fibromyalgia. Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy, 24: 1646-1648.
  8. Seifert, J.G., Brumet, A. & St Cyr, J.A. The influence of D-ribose ingestion and fitness level on performance and recovery. J Int Soc Sports Nutr 14, 47 (2017).
  9. Dunne L, Worley S, Macknin M. Ribose versus dextrose supplementation, association with rowing performance: a double-blind study. Clin J Sport Med. 2006;16(1):68-71.
  10. Patten BM. Beneficial effect of D-ribose in patient with myoadenylate deaminase deficiency. Lancet. 1982;1(8280):1071.
  11. Zöllner N, Reiter S, Gross M, et al. Myoadenylate deaminase deficiency: successful symptomatic therapy by high dose oral administration of ribose. Klin Wochenschr. 1986;64(24):1281-1290.
  12. Wagner DR, Gresser U, Kamilli I, Gross M, Zöllner N. Effects of oral ribose on muscle metabolism during bicycle ergometer in patients with AMP-deaminase-deficiency. Adv Exp Med Biol. 1991;309B:383-385.


Těžký kalibr proti nadbytečnému tuku a opotřebení organismu

13.07.2020

Epigalokatechin galát

 

Pravidelné pití zeleného čaje je jedna z věcí přispívajících k dlouhověkosti, duševní kondici a prevenci onemocnění cév a srdce. Je to mimo jiné díky epigalokatechin galátu (EGCG), polyfenolu patřícímu mezi tzv. katechiny. Pojďme se podívat, v jakých rostlinách a plodinách ji najdeme a jaké přínosy může tato látka mít pro naše zdraví a sportovní kondici.

Kde EGCG najdeme

Epigalokatechin galát je nejvíce zastoupeným katechinem  v listech zeleného a černého čaje. Čaj dále obsahuje i další katechiny jako epikatechin, galokatechin a galáty, typicky však cca 50 % extraktů zeleného čaje tvoří právě EGCG. Nejvyšší obsah této látky mají vysoce kvalitní, šetrně zpracované a ekologicky pěstované zelené čaje.

EGCG obsahuje ve vysoké míře:

  • Zelený čaj
  • Matcha
  • Černý čaj
  • Bílý čaj
  • Oolong

V menší míře tuto látku najdeme například v brusinkách nebo černém rybízu, kiwi, třešních nebo některých oříšcích.

Důležité je říct, že čaj se obecně doporučuje konzumovat mezi jídly, ne během jídla nebo hned po něm. Některé z antioxidantů se mohou vázat na minerály obsažené v jídle a mohou tak být hůře absorbovatelné pro tělo.

Nejdůležitější benefity epigalokatechin galátu

1.Zlepšuje fungování metabolismu a weight management

Nadbytečného tuku a vysoké hmotnosti se nelze zbavit mávnutím kouzelného proutku. Existují však studie (1) dokazující, že tato látka dokáže ochránit před vznikem metabolického syndromu a také efektivnímu spalování nadbytečného tuku několikerým způsobem napomáhá. Děje se tak pomocí snížení zánětlivosti v těle, potlačením chuti k jídlu a zvýšením výdeje energie. EGCG také může mít vliv na zvýšení termogeneze (produkci tepla tělem za pomoci energie), avšak zatím to nepotvrzuje úplně každá studie.

Bylo však prokázáno, že pití jednoho či dvou šálků zeleného čaje denně pomáhá udržet postavu bez nadbytečného tuku a také udržet sportovní výkonnost (2). Pro silnější efekt je také možné užívat EGCG spolu s kofeinem (3) . ideálně však s kofeinem v přírodní podobě pocházejícím z extraktů z čaje či jiných rostlin a také v uměřeném množství.

2.Snižuje zánětlivost a hladinu oxidačního stresu

Látky způsobující nadměrný oxidativní stres a následnou zvýšenou zánětlivost v těle, tzv. reaktivní kyslíkové radikály, dovede EGCG efektivně potlačit (4). Děje se tak skrz ovlivnění příslušných signálních drah ovlivňujících vznik zánětlivé reakce, snížením hladin peroxidu vodíku a také inhibicí činnosti samotných kyslíkových radikálů. Existují také studie (5) dokazující, že polyfenoly přímo interagují s proteiny a fosfolipidy a regulují tak signální dráhy, transkripční faktory, metylaci DNA, mitochondriální funkce a imunitní buňky likvidující poškozené a odumřelé buňky.

EGCH tak má přímý vliv na celkovou tělesnou kondici, zpomaluje stárnutí a v neposlední řadě také výrazně snižuje opotřebení organismu způsobené vysokým oxidačním stresem v důsledku nadměrné fyzické zátěže.

Závěrem

Jako vždy platí, že zlatá střední cesta a uměřenost je tou nejlepší volbou. Denně se doporučuje pít několik (cca 2-3) šálků kvalitního zeleného čaje popř. se držet dávkování doporučeného výrobci doplňků s obsahem čajového extraktu.

Doporučené produkty pro suplementaci:

Fat Fighter – Nutriworks

Green Tea – Reflex Nutrition

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1.https://draxe.com/nutrition/egcg/

2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28864169/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299060/

4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28627214/

5.https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0179-4#ref-CR5

6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494192/


Jak mít v rovnováze hormon štěstí

19.06.2020

Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí

 

Více než 80 miliard neuronů v našem mozku spolu neustále kooperuje a komunikuje pomocí neurotransmiterů. Ty jsou naprosto klíčové pro každodenní fungování našeho organismu, přičemž platí, že jedním z nejdůležitějších a nejvíce zkoumaných neurotransmiterů je dopamin.

Dopamin je zodpovědný za správnou funkci mozku a různé aspekty lidského chování. Umožňuje nám učit se, pohybovat se, spát nebo prožívat pocity potěšení a uspokojení. Příliš vysoká nebo naopak nízká hladina tohoto neurotransmiteru je však spojena se závažnými zdravotními komplikacemi od deprese a nespavosti až po schizofrenii nebo drogovou závislost.

Co je dopamin?

Dopamin je neurotransmiter, který bývá označován také jako hormon štěstí nebo hormon neřesti. Navazuje se na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby vysílaly signály z jedné buňky do druhé. To způsobuje buněčné změny, které mohou ovlivňovat, jak se cítíme a náš celkový pocit pohody. Dopamin hraje důležitou úlohu v každodenním fungování našeho organismu, ovlivňuje to, jak se pohybujeme, jak se cítíme nebo co jíme.

Výzkumy ukazují, že dopaminové receptory se kromě mozku vyskytují také v ledvinách, slinivce, plicích nebo krevních cévách mimo centrální nervový systém. [1] K produkci dopaminu se využívá aminokyselina tyrosin, která se nejdříve přeměňuje na prekurzor L-dopa a následně na dopamin. Dopamin se produkuje v třech částech mozku: substantianigra, ventrální tegmentální oblasti a hypotalamu.

Dopamin bývá někdy spojován nebo zaměňován se serotoninem. Oba jsou neurotransmitery, ale zatímco serotonin působí jako regulátor nálady, dopamin je přímo napojený na centra odměn v mozku, která jsou zodpovědná za naše emoce a motivaci.

Systém odměn je nezbytný pro naši motivaci. Funguje tak, že v reakci na určité podněty nebo aktivity dochází ke zvýšení hladiny dopaminu, která způsobuje vznik příjemných pocitů. Pokud je naopak hladina dopaminu nízká, můžeme pociťovat nedostatek motivace a pocity bezmoci.

Dopamin a duševní zdraví

Přestože dopaminové neurony představují méně než 1 procento z celkového počtu neuronů v mozku, má tento neurotransmiter zásadní vliv na mozkové funkce a duševní zdraví. [2] Když je produkce dopaminu v normě, ani jeho působení nevnímáme, protože tělo i mysl fungují tak, jak mají. Pokud se však hladiny dopaminu stanou příliš vysokými nebo nízkými, dochází k ovlivnění našeho chování i fyzických funkcí. Nespolupracuje-li dopamin a jeho receptory v mozku správně, hovoříme o tzv. dopaminové dysfunkci.

Dopamin a s ním související chemické procesy v mozku úzce souvisí s návykovým chováním, které může vést k duševním poruchám jako poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, nutkavé sexuální chování, závislost na hazardních hrách apod. [3]

Podle studií na lidech i na zvířatech jsou nízké hladiny dopaminu spojeny s depresemi, únavou, problémy s koncentrací, výkyvy nálad, nespavostí, úzkostmi, nedostatkem motivace nebo pocity viny a beznaděje. [4]

Abnormální hladiny dopaminu (příliš vysoké nebo příliš nízké) doprovází také mnoho patologických poruch včetně schizofrenie, Touretova syndromu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, Huntingtonovy nemoci, autismu nebo ADHD.

Dopaminové receptory mohou regulovat také činnost ostatních neurotransmiterů, jejich dysfunkce tak může způsobovat také další problémy s motorickou aktivitou nebo neurologickými funkcemi. [5]

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

1.Jezte potraviny bohaté na tyrosin

Pro osoby trpící nedostatkem dopaminu je důležité konzumovat dostatek tyrosinu. Tyrosin je aminokyselina, která slouží jako prekurzor dopaminu, norepinefrinu a epinefrinu. Studie potvrzují, že množství tyrosinu ovlivňuje hladiny dopaminu, takže dostatečné množství tyrosinu může pomoci v boji s nedostatkem dopaminu. [6] Mezi potraviny, které obsahují vyšší množství tyrosinu a můžete je snadno zařadit do svého jídelníčku, patří maso z volně se pasoucích zvířat, ryby lovené na otevřeném moři, vejce z volného chovu, organické mléčné výrobky, ořechy a semena, luštěniny nebo celozrnné obiloviny.

Aby mohl být tyrosin efektivně přeměněn na neurotransmitery je nezbytný také dostatečný příjem vybraných mikronutrientů (vitamin B6, folát, měď). Pokud nemáte ve stravě dostatečný příjem aminokyselin, je možné užívat L-tyrosin také ve formě doplňku výživy.

Omezte také příjem potravin, které mohou vyčerpávat dopamin. Jedná se především o nadměrnou konzumaci nasycených tuků a rafinovaných cukrů. Tyto potraviny sice mohou způsobit krátkodobé zvýšení hladiny dopaminu, ale dlouhodobě vedou spíše k jeho nedostatku.

2.Dbejte na dostatek spánku

Dostatek spánku pomáhá mozku regulovat produkci dopaminu. Za normálních okolností se produkce dopaminu řídí cirkadiálním rytmem. Ráno se hladiny dopaminu přirozeně zvyšují, což nám umožňuje probudit se a vykročit do nového dne. Ve večerních hodinách pak hladiny dopaminu klesají, aby se mozek uklidnil a připravil na spánek. Abyste podpořili přirozenou produkci dopaminu, snažte se chodit spát i vstávat přibližně ve stejnou dobu. [7]

3.Pravidelně cvičte

Existují tři hlavní neurotransmitery, jejichž hladiny jsou ovlivňovány fyzickou aktivitou: noradrenalin, serotonin a dopamin. Prostřednictvím těchto neurotransmiterů cvičení pozitivně ovlivňuje fungování mozku. Studie na zvířatech ukázaly, že běh na páse zvyšuje produkci dopaminu v mozku a tím působí proti motorické dysfunkci. [8] Kromě toho bylo prokázáno, že běh pomáhá chránit dopaminergní neurony a působí proti neurotoxinům.

4.Naučte se meditovat

Další výzkumy zjistily, že během meditace nebo cvičení jógy dochází ke zvýšení hladiny dopaminu a snížení pocitů úzkosti. Jakýkoliv typ meditace, ať už v sedě, v leže nebo v pohybu, tak pomáhá regulovat produkci neurotransmiterů a podporuje tak zdraví (nejen) mozku. [9]

5.Užívejte vhodné doplňky výživy

Existuje řada doplňků výživy, které mohou přirozenou cestou podpořit zvýšení hladiny dopaminu. Kromě již dříve zmíněného L-tyrosinu, který je prekurzorem dopaminu se jedná o:

  • Vitamin D  Studie z roku 2016 ukázala, jak léčba vitaminem D moduluje dopaminové obvody v mozku. Suplementace vitaminu D může pomáhat při léčbě závislosti na drogách a dalšího problematického chování souvisejícího s dopaminem. [10]
  • Probiotika  Vědci zjistili, že bakterie mohou syntetizovat hormony a neurotransmitery a reagovat na ně. Rozšíření kolonií prospěšných bakterií ve střevech a snížení zastoupení škodlivých bakterií tedy může mít pozitivní vliv na hladiny dopaminu. [11]
  • Kurkumin  Při studii na myších bylo zjištěno, že kurkumin může zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu. [12]
  • Mucunapruriens  Mucunapruriens je tropická rostlina, která obsahuje vysoké hladiny L-dopa, což je prekurzor dopaminu. V rámci ajurvédské medicíny se mucunapruriens používá pro zlepšení stavu pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Dopaminový půst

Dopaminový půst je jedním z nových trendů v oblasti osobního rozvoje. Při dopaminovém půstu bychom se měli zříci činností, při kterých dochází k vyplavování dopaminu. Půst se může týkat vyloženě škodlivých aktivit (užívání drog, hraní hazardních her nebo přejídání), těch, které konzumují velké množství našeho času (internet, televize, sociální sítě), v extrémních případech i veškeré sociální interakce nebo provozování sportovních aktivit. Během půstu by podle jeho zastánců mělo dojít ke snížení stresu, „restartu“ mozku a zlepšení soustředění a produktivity.

Jak jsme již zmínili výše, dopamin je nezbytný pro životně důležité funkce v našem mozku. Zároveň se však podílí na nezdravém a návykovém chování. Při dopaminovém půstu se nesnižuje hladina dopaminu natolik, aby docházelo k ohrožení důležitých životních funkcí. Vyřazení problematických činností a stimulantů však může mít bezesporu pozitivní účinky.

Pokud chcete dopaminový půst vyzkoušet, doporučujeme k němu přistupovat se zdravým rozumem a vyhnout se zbytečným extrémům. Izolace od společnosti nebo vynechání sportovních aktivit pravděpodobně nebude mít z dlouhodobějšího pohledu příliš pozitivní vliv. Stejně tak očekávání, že dojde k „restartu“ mozku je z vědeckého hlediska přinejmenším bláhové. Na druhou stranu, pokud chcete eliminovat nezdravé chování, jako přejídání nebo trávení příliš mnoho času na sociálních sítích, může vám dopaminový půst pomoci.

Závěrem

Dopamin je neurotransmiter, který interaguje s neurony v našem mozku. Bývá označován jako hormon štěstí (někdy také jako hormon neřesti), protože je důležitou součástí neuronálního systému odměn a potěšení. Příliš vysoké nebo nízké hladiny dopaminu mohou mít zásadní vliv na naše zdraví a na to, jak se cítíme, chováme nebo učíme. Pokud máte problémy s hladinou dopaminu, může vám pomoci konzumace vhodných potravin nebo doplňků výživy, pravidelné cvičení, dostatek spánku nebo meditace. Dopaminový půst může být užitečným nástrojem pro potlačení problematických návyků, přistupujte k němu však konzervativně a neočekávejte „restartování“ mozku.

Doporučený produkt pro suplementaci: L-Tyrosine 100% – NutriWorks

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. https://draxe.com/health/dopamine/
  2. Drozak J, Bryła J. Dopamine: not just a neurotransmitter. PostepyHig Med Dosw (Online). 2005;59:405-420.
  3. Arias-Carrión O, Stamelou M, Murillo-Rodríguez E, Menéndez-González M, Pöppel E. Dopaminergicrewardsystem: a shortintegrativereview. Int Arch Med. 2010;3:24. Published 2010 Oct 6. doi:10.1186/1755-7682-3-24
  4. Worley J. The Role ofPleasure Neurobiology and Dopamine in MentalHealthDisorders. J PsychosocNursMentHealthServ. 2017;55(9):17-21. doi:10.3928/02793695-20170818-09
  5. Dailly, E., Chenu, F., Renard, C.E. andBourin, M. (2004), Dopamine, depression and antidepressants. Fundamental&ClinicalPharmacology, 18: 601-607. doi:10.1111/j.1472-8206.2004.00287.x
  6. Mishra A, Singh S, Shukla S. Physiological and FunctionalBasisof Dopamine Receptors and Their Role in Neurogenesis: PossibleImplicationforParkinson’sdisease. J Exp Neurosci. 2018;12:1179069518779829. Published 2018 May 31. doi:10.1177/1179069518779829
  7. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. Neuro-CognitiveEffectsofAcute Tyrosine Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in HealthyOlderAdults. eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018. Published 2018 Apr 30. doi:10.1523/ENEURO.0035-17.2018
  8. Volkow ND, Tomasi D, Wang GJ, et al. Evidence thatsleepdeprivationdownregulates dopamine D2R in ventralstriatum in thehuman brain. J Neurosci. 2012;32(19):6711-6717. doi:10.1523/JNEUROSCI.0045-12.2012
  9. Lin TW, Kuo YM. Exercisebenefits brain function: the monoamine connection. Brain Sci. 2013;3(1):39-53. Published 2013 Jan 11. doi:10.3390/brainsci3010039
  10. Krishnakumar D, Hamblin MR, Lakshmanan S. Meditation and YogacanModulate Brain MechanismsthataffectBehavior and Anxiety-A ModernScientificPerspective. AncSci. 2015;2(1):13-19. doi:10.14259/as.v2i1.171
  11. Trinko JR, Land BB, Solecki WB, et al. Vitamin D3: A Role in Dopamine CircuitRegulation, Diet-Induced Obesity, and DrugConsumption. eNeuro. 2016;3(2):ENEURO.0122-15.2016. Published 2016 May 19. doi:10.1523/ENEURO.0122-15.2016
  12. Galland L. The gut microbiome and the brain. J Med Food. 2014;17(12):1261-1272. doi:10.1089/jmf.2014.7000
  13. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressantactivityofcurcumin: involvementof serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008;201(3):435-442. doi:10.1007/s00213-008-1300-y


Vybíráme z nejnovějších studií

17.06.2020

Účinky šafránu na kvalitu spánku, ashwagandha pro lepší aerobní výkonnost a další studie

Suplementace kyseliny listové během těhotenství a její vliv na kognitivní vývoj dítěte

McNulty et al 2020

Kyselina listová se běžně užívá především během prvního trimestru těhotenství jako prevence vzniku defektů nervové trubice. Zatím máme však jen málo informací o jejich účincích během druhého a třetího trimestru. Tato studie se zaměřila na následná vyšetření kognitivních funkcí u dětí, jejichž matky užívaly kyselinu listovou (400 μg/den) během druhého a třetího trimestru těhotenství v rámci studie z let 2006/2007 (FASSTT – Folic Acid Supplementation during the Second and Third Trimesters). Kognitivní vývoj dětí byl hodnocen ve věku 3 a 7 let a v obou případech dosahovaly děti matek, které užívaly kyselinu listovou v testech porozumění, celkového IQ, verbálních a jazykových dovedností i dalších sledovaných parametrech vyššího skóre, než děti matek, které užívaly placebo. Užívání kyseliny listové během druhého a třetího trimestru tak může hrát významnou roli v následném kognitivním vývoji dítěte.

Studie je dostupná zde: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-019-1432-4


Účinky šafránu na kvalitu spánku

Lopresti a kol. 2020

V rámci 28denní studie bylo 63 dospělým jedincům s poruchami spánku podáváno dvakrát denně 14 mg šafránu nebo placebo. Kvalita spánku byla hodnocena pomocí indexu závažnosti nespavosti (Insomnia Severity Index), dotazníku (Restorative Sleep Questionnaire) a spánkového deníku (Pittsburg Sleep Diary). Napříč všemi sledovanými faktory byla u skupiny užívající šafrán pozorována vyšší míra zlepšení kvality spánku, než u kontrolní skupiny. Příjem šafránu byl navíc velmi dobře tolerován a nebyly hlášeny žádné nežádoucí vedlejší účinky.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32056539


Užívání kurkuminu může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby

Thota a kol. 2020

Menší studie zkoumala na 29 účastnících vliv kurkuminu na rozvoj inzulínové rezistence, diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby. Účastníkům studie bylo po dobu 12 týdnů podáváno 180 mg kurkuminu denně nebo placebo a následně byly analyzovány vzorky krevní plazmy. Při užívání kurkuminu bylo pozorováno snížení ukazatelů souvisejících s rizikem rozvoje inzulínové rezistence, diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby. Užívání kurkuminu by tak mohlo být jedním z nových mechanismů, jak proti rozvoji těchto onemocnění bojovat.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1032/htm


Vliv Ashwagandhy (Withania somnifera) na aerobní kapacitu (VO2max)

Perez-Gomez a kol. 2020

VO2max je měřítkem aerobní kapacity během fyzického výkonu a jeho zvýšení je jedním z cílů vytrvalostního tréninku. Kromě sportovní výkonosti má hladina VO2max vliv také na dlouhověkost, riziko předčasného úmrtí a celkovou kvalitu života. Tato metaanalýza se zaměřovala na čtyři studie, které zkoumaly vliv Ashwagandhy na VO2max u celkem 142 účastníků. Výsledky studií prokázaly u sportovců a zdravých dospělých při užívání Ashwagandhy významné zlepšení hodnot VO2max. Jedna ze studií naznačila, že by míra účinků mohla být úměrná velikosti dávky, ale výsledky studií se v tomto ohledu rozcházely. Předpokládá se, že účinek Ashwagandhy by mohl souviset s podporou funkce mitochondrií. Dřívější studie navíc ukázaly, že Ashwagandha zvyšuje koncentraci hemoglobinu a počet červených krvinek, čímž zlepšuje transport kyslíku do svalů. Ashwagandha také (stejně jako ostatní adaptogeny) působí proti únavě a stresu.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1119/htm


Vybrané kmeny probiotických bakterií pomáhají snižovat bolest břicha a další symptomy syndromu dráždivého tračníku

Martoni et al. 2020

Syndrom dráždivého tračníku je funkční porucha zažívacího traktu, která je charakterizována chronickou nebo recidivující bolestí břicha a změnami ve funkčnosti střev. Předchozí studie prozatím při léčbě probiotiky prokázaly pouze omezené účinky. Tato kontrolovaná studie zkoumala účinnost dvou kmenů probiotických bakterií na závažnost bolesti břicha a další symptomy syndromu dráždivého tračníku u celkem 330 pacientů. Pacienti dostávali po dobu 6 týdnů denně 10 miliard CFU Lactobacillus acidophilus DDS-1, 10 miliard CFU Bifidobacterium animalis subsp. laktis UABla-12 nebo placebo. U obou skupin užívajících probiotika bylo výsledkem výrazné zmírnění závažnosti bolesti břicha, zároveň bylo zaznamenáno výrazné zlepšení ostatních symptomů syndromu dráždivého tračníku (funkce střev, konzistence stolice, distenze břicha) i celkové kvality života. Probiotické kmeny L. acidophilus DDS-1 a B. lactis UABla-12 tak mají prokazatelně pozitivní účinky a může se jednat o vhodný prostředek při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071206/


Jak přirozeně snížit hladinu homocysteinu a zlepšit tréninkové výsledky i zdraví

05.06.2020

Dlouhodobý nadměrný příjem živočišných bílkovin může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v těle. To dále může být příčinou snížené kondice i jedním z rozhodujících faktorů pro rozvoj onemocnění cév a srdce, diabetu, rakoviny, ale i dalších chorob. Mezi živočišné bílkoviny se v tomto směru počítá bílkovina pocházející z masa, mléka nebo syrovátky.

V tomto článku si ukážeme, že nadměrné hladině homocysteinu v těle lze efektivně a v podstatě velmi snadno předcházet.

Co je to homocystein

Je třeba mít na paměti, že homocystein podobně jako cholesterol není žádný jed, který je třeba zcela potlačit, ale přirozená a pro fungování těla nezbytná látka. Konkrétně jde o aminokyselinu vznikající z methioninu, taktéž aminokyseliny, v rámci takzvaného methioninového cyklu. Tento složitý biochemický proces probíhá v každé buňce našeho těla. Jeho cílem je přeměna vstupní látky (methioninu) na látky další, které tělo dále využívá.

Vzniklý homocystein je přeměněn na cystein, který je téměř ze tří čtvrtin dále metabolizován na dobře známý glutathion. Tato látka je jakýmsi hlavním antioxidantem – má nejdůležitější roli v zamezování nárůstu tzv. oxidačního stresu – stavu, kdy v těle stoupá činnost volných radikálů poškozujících buňky. Působí proti němu samo o sobě a navíc posiluje činnost dalších antioxidantů v těle. Jednou z dalších látek metabolizovaných v těle z homocysteinu je taurin, který má stejně jako glutathion antioxidační účinky a je nezbytný pro přenos nervových signálů, proto je vysoce koncentrován v mozku a v srdeční svalovině. (1) Celý methioninový cyklus probíhá za nutné účasti vitamínů skupiny B2,B6 a B12.

Metabolismus homocysteinu

Co nadměrná hladina homocysteinu způsobuje

Za normálních okolností, tzn. při aktivním životním stylu a zároveň dostatečně pestré stravě, je hladina homocysteinu v normálu. Už při pouhém mírném zvýšení této látky způsobené např. nadměrným příjmem živočišné bílkoviny však dochází v těle k nežádoucím jevům. Jde zejména o aterosklerotické změny v tepnách (2,3) a následným vážným problémům – ischemickou chorobou srdeční, cévním onemocněním mozku a žilním trombózám. Studie prokázaly i souvislosti se zvýšenou hladinou homocysteinu a opakovanými spontánními potraty a komplikacemi během těhotenství. (4). Nenormální metabolismus homocysteinu také přímo souvisí s hladinou krevní glukózy, inzulinu, cholesterolu, kyseliny močové a vznikem diabetu (5,6.) Tím pádem také i s energetickým metabolismem, celkovou tělesnou kondicí a co je pro sportující populací důležité – s proteosyntézou a stavem svalové hmoty.

Co zvyšuje hladinu homocysteinu v těle

Obecně neaktivní životní styl a převážně živočišná strava. Můžeme však mít zvýšenou hladinu homocysteinu i když se pravidelně hýbeme, ba co víc, tvrdě sportujeme? Ano. U fitness populace se může vyskytnout zvýšená hladina homocysteinu díky nadměrné konzumaci živočišných bílkovin. Je to dáno i tím, že kravské mléko, produkty z něj (a také hovězí maso) má vysoký obsah methioninu a dalších látek, které mohou mít na hladinu homocysteinu vliv. V porovnání např. s kozím, ovčím mlékem, ale i lidským mateřským mlékem obsahuje mléko kravské methioninu mnohem více.

Problémem může být i to, pokud nehledíme na kvalitu živočišného proteinu. Skot ve velkochovech je totiž kvůli pozitivnímu vlivu na produkci mléka uměle methioninem dokrmován (7,8). To může jeho hladinu v nadojeném mléce ještě více zvyšovat. Samozřejmě nemluvě o dalších dobře známých negativních jevech spojených s velkochovy jako je užití hormonů a antibiotik.

Na živočišných proteinech samozřejmě není nic závadného, ale jejich každodenní konzumace bez přestávky či změny není pro tělo dlouhodobě vhodná. Jako vždy i zde platí, že bychom měli jednotlivé prvky suplementace čas od času měnit a nekonzumovat neustále to samé.

Jaké látky hladinu homocysteinu snižují

Zcela prokazatelně vitamíny B2, B6, a B12. Co však v případě, že nechceme tělo ochudit o bílkovinu a zároveň mu chceme pomoci hladinu homocysteinu snížit? Jako velmi efektivní se ukazuje užití rostlinné bílkoviny s přidanými volnými formami aminokyselin, které srovnatelně jako živočišná bílkovina podpoří proteosyntézu a zároveň zafungují jako očista pro tělo a obzvláště svalovou hmotu. Naprostou novinkou je pak spojení rostlinné bílkoviny, volných forem aminokyselin, enzymů a beta-ecdysteronu.(9,10) Ukazuje se, že tato kombinace má zároveň očistný, podpůrný a také restartující efekt.

Závěr

Jde tedy o ideální kombinaci, pokud chceme tělu ulevit, umožnit mu zregenerovat, očistit se, a zároveň se posunout na další úroveň v tréninkových výsledcích.

Doporučený produkt pro suplementaci: ProGEN+ Vemoherb

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Faktory ovlivňující metabolismus homocysteinu u vybraných nemocí s komplexní etiopatogenezí. Veselá, 2007. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy-oXqqOrpAhUSTcAKHcgkBI0QFjABegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F140008463&usg=AOvVaw2sCkhteTOJSSWoKl47xdVg
  2. A Quantitative Assessment of Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Vascular Disease. Probable Benefits of Increasing Folic Acid Intakes. Boushey, Beresford, Omenn, Motulsky. 1995. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7563456/
  3. Homocysteine and Cardiovascular Disease. Refsum, Ueland, Nygård, Vollset. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9509248/
  4. Hyperhomocysteinaemia and Human Reproduction. Nelen. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592447/
  5. Homocysteine Metabolism in Diabetes. Wijekoon, M. Brosnan, J. Brosnan. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956306/
  6. Association of homocysteine with type 2 diabetes: a meta-analysis implementing Mendelian randomization approach. Huang. 2013. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878883/
  7. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem. Tůmová. 2010. Dostupné z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=22758
  8. Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic. Kudrna. Homolka. 2009. Dostupné z: https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/03/Dojnice-2009.pdf
  9. Phytoecdysteroids Increase Protein Synthesis in Skeletal Muscle Cells. Gorelick-Feldman. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18444661/
  10. 20-Hydroxyecdysone increases fiber size in a muscle-specific fashion in rat. Tóth. 2208. Dostupné z: http://real.mtak.hu/6488/


Starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

22.05.2020

Ginkgo Biloba – starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

 

Pamatujete Uctívače ginga? Tajemný spolek ze Stínadel, který se schází v uzavřené zahradě po stromem se zvláštně tvarovanými listy? Ten strom se česky nazývá Jinan dvoulaločný a tisíce let předtím, než se objevil v knihách Jaroslava Foglara, jej znali (a také uctívali) staří Číňané. Ti mu přisuzovali až nadpřirozené účinky – věřili, že dokáže ochránit před zlými mocnostmi a umisťovali jej proto blízko chrámů a jiných důležitých budov. Obliba tohoto stromu pak přetrvala i do současnosti – Ginkgo je oficiálním stromem japonského hlavního města Tokia a jeho list je tokijským znakem.

Jinan před miliony let původně rostl po celé severní polokouli, postupně se však jeho výskyt omezil na část dnešní Číny, odkud se znovu přičiněním člověka opět rozšířil všude po světě. Jde o dlouhověký strom dožívající se tisíců let – nejstarší žijící exemplář má cca 4700 roků.

Benefitu extraktu z Ginkgo Biloba

V současné době je extrakt z ginkga jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy všude po světě. Jeho tradice započala už v Tradiční čínské medicíně a i podle současných klinických studií jde o mnohostranně prospěšnou věc pomáhající zejména v oblasti kognitivních funkcí, ochrany proti oxidativnímu stresu, zánětu a dalších oblastí. Extrakt obsahuje dvě hlavní skupiny látek – flavonoidy a terpenoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti související s ochranou tkání, buněk a DNA před poškozením. (1) Podívejme se na benefity extraktu z Ginkga podrobněji.

1.Může pomoci ochránit a posílit kognitivní schopnosti

Výzkumy ukazují (1,2,3,4), že ginkgo může pomoci proti chorobám způsobujícím zhoršení kognitivních funkcí jako je Alzheimer, demence nebo mrtvice. Je dokonce užitečné i proti chronické žilní nedostatečnosti (5), která postihuje velkou část populace. Tento stav, kdy v mozku nejsou dostatečně prokrvována určitá centra, vede k nízké koncentraci, únavě, poklesu pracovního výkonu, bolestem hlavy a náladovosti. Je velmi typický pro jedince se sedavým zaměstnáním a celkovým nedostatkem pohybu.

Účinek ginkga ve všech těchto oblastech souvisí především s jeho protizánětlivými vlastnostmi – snižuje aktivitu volných radikálů, oxidační stres a zlepšuje cirkulaci krve v těle. Jiná teorie týkající se jeho účinků hovoří o jeho schopnosti zvýšit příjem glukózy z přijatého cukru do mozkových buněk, což přímo posiluje mozkovou činnost, stabilizuje funkci srdce a také stav oka.

Je však třeba být objektivní a zmínit, že ne všechny studie přišly se stejnými výsledky – některé ukazují protichůdné závěry (6), zatímco některé neprokázaly u zdravých pacientů v souvislosti s pamětí zlepšení vůbec žádné (7). V tomto směru je třeba, aby ginkgo prošlo dalšími výzkumy.

2.Může pomoci proti úzkosti

Jedna klinická studie zjistila (8), že velká dávka ginkga (až 480 mg) pomáhá už po čtyřech týdnech proti symptomům úzkosti.

Zajímavé je, že ginkgo pomáhá proti úzkosti, avšak nikoli proti depresi. Mimo to se ale ukazuje efektivní při dalších poruchách souvisejících s psychikou:

3.Může pomoci s ADHD

ADHD je porucha pozornosti kombinovaná s hyperaktivitou týkající se nejčastěji dětí. Jedna studie zkoumala účinek Ginkga u 50 dětí s touto diagnózou – bylo podáváno 120 mg denně a výsledkem bylo zlepšení sledovaných symptomů (9).

4.Může pomoci s migrénami

U mladších jedinců s pravidelnými migrénami může ginkgo pomoci se těchto problémů z velké části zbavit – zejména snížit množství jejich opakování a závažnost bolesti. Studie (10), která účinek Ginkga, zaznamenala, že k signifikantním změnám došlo po třech měsících od začátku podávání Ginkga. V dalším období se účinek ještě zvyšoval.

5.Může pomoci zlepšit kvalitu spánku

Antioxidační kapacita Ginkga mu dodává i další užitečnou vlastnost – pomáhá při problémech se spánkem (11). Látky obsažené v Ginkgu dovedou významně podpořit spánek v tzv. REM fázi – jako potenciálně účinná se ve studii ukázala dávka 240 mg denně.

Závěr

Ginkgo je celosvětově užíváno také jako nestimulační látka pro zlepšení duševního výkonu. Pokud hledáte decentní alternativu kávy, může být Ginkgo správnou volbou.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.470020305
  3. https://draxe.com/health/dementia/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24548724/
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/cerebrovascular/conditions/cerebrovascular_insufficiency.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541024/
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19815048/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084934/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11518478/

Tokijský park Meiji Jingu Gaien, jehož cesty jsou lemované stovkami stromů Ginkgo


100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.

30.04.2020

Představujeme novou tvář naší značky MyoTec. Projekt MyoTec vznikl v roce 2011 s ambicí nabídnout seriózní sportovní výživu s nejčistšími přísadami bez použití umělých sladidel. Takový je požadavek našich náročných zákazníků a přesně taková je i naše filozofie.

Spolu s novou tváří představujeme také naprostou novinku:
100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.


Vážení zákaznící,

z důvodu státního svátku máme dne 1.5.2020 ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení.

Foractiv.cz