Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

Speciální AKCE!!!

15.08.2019

One Stop® Xtreme ve speciální nabídce,
– k balení 4,35 kg od nás obdržíte balení 2,03 kg zdarma!
Speciální nabídka platí do vyprodání zásob

 


Vybíráme z nejnovějších studií

02.08.2019

Elektrolyty snižují krevní tlak a další studie

 

Suplement s vysokým obsahem flavonoidů z kakaa zmírňuje oxidativní stres a zánět, což vede ke zlepšení pohyblivosti a kvality života seniorů.

Munguia 2019

Studie zkoumala vliv kakaa bohatého na flavonoidy na skupinu 60 seniorů. Zkoumané hodnoty byly markery oxidativního stresu a zánětu v krevní plazmě, fyzický výkon a nebo naopak slabost.

U skupiny užívající kakao se zlepšila koncentrace glukózy v krvi, koncentrace trygliceridů, koncentrace cholesterolu a markery oxidativního stresu. Zlepšil se též fyzický výkon, stav kostního svalstva a následně i celková kvalita života.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31056655

Čtyři týdny suplementace probiotik zmírňují problémy s trávícím traktem během maratonu.

Malá studie sledovala efekt suplementace prospěšných bakterií u 24 rekreačních běžců. Skupiny dostaly Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Bifidobacterium animalis nebo placebo během čtyř týdnů před maratónským závodem.

Problémy s trávícím traktem byly u skupiny s probiotiky menší během třetího a čtvrtého týdne suplementace v porovnání s prvním a druhým než u skupiny s placebem. Během závodu se projevy trávících problémů oproti skupině s placebem snížily signifikantně.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982100?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Ve vodě rozpustné polyfenoly z extraktu z hřebíčku snižují hladinu glukózy v krvi před i po konzumaci jídla u zdravých jedinců i jedinců s předpoklady k rozvoji diabetu.

Mohan 2019

V současné době se upíná pozornost na prevenci diabetu u zdravých jedinců i na její léčbu. Proběhla proto studie s 13 zdravými dobrovolníky, která zkoumala efekt extraktu z hřebíčku na hladinu glukózy během a po jídle v časovém horizontu 30 dní. Výsledkem byla přínosná změna této hladiny stejně jako in-vitro zjištěné zlepšení příjmu glukózy na buněčné úrovni. Rovněž také došlo k inhibici činosti nežádoucích proteinů přispívajících ke vzniku diabetu.

Studie je dostupná zde: https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2507-7?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Pozitivní vliv elektrolytů na krevní tlak: Shrnutí meta-analýz

Iqbal 2019

Výživa může ovlivnit krevní tlak díky vhodnému nastavení klíčových minerálů. Speciálně sůl a draslík hrají u krevního tlaku klíčovou roli. Tyto závěry potvrzuje shrnutí 32 meta-analýz hodnotících efekt sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku na krevní tlak a riziko vzniku hypertenze. Většina z meta-analýz (meta analýza samotná shrnuje více studií na stejné téma) ukázala snížení dyastolického i systolického krevního tlaku. Mimo to byl také popsán prospěšný vliv vápníku na hypertenzi u těhotných.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1362/htm?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Autor článku: redakce eFIA.cz

 


Viridian – Etické vitamíny s přírodním srdcem

02.07.2019

Co to vlastně jsou etické vitamíny?

Na eshopu Green-market.cz se snažíme nabízet to nejlepší, co je v oblasti přírodní doplňkové výživy možné. Proto jsme ze všech zastoupených značek nejvíce pyšní na Viridian Nutrition. Jde o rodinnou společnost založenou v Anglii v roce 1999. Je přitom obdivuhodné, že se od té doby ani na krok nevzdálila od toho, co si vytyčila na začátku:
Vyrábět etické vitamíny s přírodním srdcem, a přinášet zdraví a skvělý pocit do všeho, čeho se dotkne.

Etický vitamín je takový, který:

  • neobsahuje žádné chemické příměsi
  • je v takové formě, která je využitelná pro tělo
  • jeho výroba probíhá s ohledem na životní prostředí a etické vztahy mezi producenty a výrobcem

Copak jsou ve vitamínech nějaké chemické příměsi? Ale ano – v těch obyčejných, které jsou k dostání v lékárnách a supermarketech, jsou zcela běžně. Lepidla a plnidla, plus celá řada dalších jako jsou např. barviva, konzervanty a podobně. Příklady těchto látek jsou k nahlédnutí zde.

Třeba zmíněná lepidla se do tablet dávají proto, aby tableta držela pohromadě. Pokud jich však za den užíváme více, můžeme za rok těchto lepidel zkonzumovat řádově až kilogramy. A můžeme pokračovat dál.

Běžně se například používá stearan hořečnatý. Proto, aby se tablety nebo kapsle nezachytávaly na výrobní lince. Jde o látku vytvářející na vanách typické tmavé prstence – v kombinaci s mýdlem a vodou vytváří nerozpustnou směs. Pro tělo navíc není zdrojem hořčíku.

Nebo oxid titaničitý užívaný jako barvivo. Známý je také jako titanová běloba a kromě užití v potravinových doplňcích se z něj dělají bílé pruhy na tenisových hřištích a sloužil také jako venkovní nátěr na vesmírných raketách. Tomuto tématu se věnujeme zde.

Důvodem, proč velké společnosti vyrábějící vitamínové přípravky, používají tablety, je jejich nízká cena. Chemické přísady typu stearan pak usnadňují jejich výrobu, zatímco barviva je dělají vizuálně atraktivnějšími. Alternativou je používat na výrobu (a tedy i finančně) mnohem náročnější celulózové kapsle. Viridian Nutrition tyto kapsle používá – na rozdíl od tablet totiž nepředstavují pro tělo žádnou zátěž.

Přírodní forma vitamínů využitelná pro tělo

Ony mají vitamíny a minerály nějaké formy? A proč by neměly být všechny pro tělo využitelné stejně? Je tomu tak. Můžeme si to ukázat na železe, jednom z nejpotřebnějších minerálů. V obyčejných doplňcích se vyskytuje např. ve formě glukonátu železnatého. Tato forma je synteticky vyráběná a důvodem, proč je v obyčejných doplňcích používána, je opět nízká cena. Viridian např. ve svém doplňku Liquid Iron užívá přímý extrakt z listů rostliny Murraya koenigii, který poskytuje železo ve 100% přírodní formě.

Viridian Nutrition se snaží o ohleduplnost k životnímu prostředí, jak je to jen možné. V prvé řadě má pod kontrolou výrobu každého produktu od semínka až po konkrétní produkt. V praxi to znamená, že vybírá pouze ekologické farmáře a producenty, kteří hospodaří s ohledem na životní prostředí, bez použití pesticidů, GMO a podobně. Díky tomu je také zaručena absolutní čistota finálních produktů – více než 70 jich má certifikaci BIO a toto číslo stoupá. Viridian také získal jako první společnost na světě certifikaci “Palm Oil Free”.

Viridian rovněž namísto plastových užívá skleněné lahvičky, které jsou vratné (můžete je vrátit i na našich prodejnách).

Dalším důležitým faktorem jsou etické vztahy s producenty. Viridian si, jak je to jen možné, vybírá pouze menší lokální producenty, s nimiž má nastavené férové obchodní vztahy. Nedodává suroviny od nadnárodních korporací a obřích firem, jejichž jediným zájmem je zisk. Viridian rovněž velmi významně přispívá na charitu.

Toto vše je možné především díky tomu, že Viridian zůstal v rukou své zakladatelky Cheryl Thallon a jejího manžela. I po dvaceti letech od založení tak zůstává malou firmou žijící z nadšení svých zaměstnanců. A právě proto je i naší jedničkou.

 

 


Šufánek jako dárek!!!

21.06.2019


Dárek k nákupu ke každému produktu Viridian

05.06.2019

Máme připraveny dárečky ke každému nákupu produktu od Viridian a to v podobě malého balení High Five Multivitamin Mineral Formula.  Akce platí pro maloobchodní zákazníky do rozdání zásob.

 

 


L-Tryptofan – vhodný pomocník při nespavosti

17.05.2019

L-Tryptofan – vhodný pomocník při nespavosti, stresu, úzkosti a depresi.

 

L-tryptofan je po chemické stránce jednou z esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme ji tedy přijímat stravou nebo doplňky stravy. Je přítomna v rostlinných i živočišných bílkovinách. Tryptofan existuje ve 2 formách, a to konkrétně L-Tryptofan a D-Tryptofan. D tryptofan je pro organismus nevyužitelná, navíc toxická forma. Poměrně oblíbený je derivát této aminokyseliny s názvem 5HTP (5-hydroxytryptofan).  Dále se ale budeme zabývat vlastnostmi a účinky L-tryptofanu.

Na co se používá L-tryptofan?

Tuto aminokyselinu můžeme řadit mezi tzv. mozkové nutrienty. Tyto látky vyživují nervové buňky a zlepšují jejich činnost. Prokrvují mozek a celkově zrychlují mozkové procesy. Je klinicky dokázáno, že mozkové nutrienty ovlivňují aktivitu mozku, upravují psychické problémy a postarají se o příliv energie. L-tryptofan jako doplněk terapií bývá doporučován u lidí s psychickými potížemi (strach, vnitřní neklid, úzkost). Je také využíván jako doplněk při potlačení bolesti hlavy. Může být užitečný i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu neboť napomáhá zvládat abstinenční příznaky při odvykacích kůrách.

Doporučuje se při Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, roztroušené skleróze, únavovém syndromu a syndromu vyhoření. Tato aminokyselina zaznamenala také úspěch při zmírňování stavů jako je bolest v obličeji či u pacientů s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) nebo při Tourettově syndromu.

Prekurzor serotoninu

L-tryptofan slouží jako prekurzor serotoninu, což je neurotransmiter, který v mozku ovlivňuje spánek, ale i mentální aktivitu. Tryptofan se tedy v krevním oběhu mění na serotonin. Konkrétně tak, že se přes mozkovou bariéru dostane do mozku, kde se za účasti pyridoxinu (vitaminu B6) přemění na zmíněný serotonin. To je bioaktivní látka, která má význam jako přenašeč nervových vzruchů v centrálním nervovém systému, kde se podílí na procesech, které ovlivňují psychický stav i naši náladu. Při jeho nedostatku pak dochází ke změnám nálad, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti apod. Udává se, že serotonin může mít dopad na vznik i průběh migrény.

Nedostatek serotoninu v organizmu může být zapříčiněn nedostatečným příjmem tryptofanu z potravy nebo jeho špatným vstřebáváním. Obvykle se tento problém týká starších lidí, ale čím dál častěji se týká i mladší populace při nemocích trávicího ústrojí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu.

Tato aminokyselina má významnou úlohu též v metabolismu neméně důležitého hormonu, kterým je melatonin. Melatonin ovlivňuje naše biologické rytmy, cyklus spánku, konkrétně ovlivňuje kvalitu spánku i regeneračních procesů probíhajících ve spánku. Jeho množství v těle také závisí na množství přijatého tryptofanu.

Navozuje tryptofan ospalost?

Jak již bylo uvedeno, tělo využívá tryptofan k výrobě niacinu (vitaminu B3), který pomáhá při vytváření neurotransmiteru serotoninu. Když má tělo dostatek tryptofanu, hladiny serotoninu se zvyšují, což má za následek pocity pohody a uvolnění a teoreticky může v individuálních případech nastoupit pocit ospalosti. Když jsou hladiny serotoninu vysoké, máme lepší náladu, spíme lépe a máme vyšší toleranci k bolesti.

Je L-tryptofan bezpečný?

Dospělí mohou bezpečně užívat doplňky s tryptofanem za předpokladu, že dodržují příslušné dávkování. Dětem a těhotným nebo kojícím ženám se vzhledem k nedostatku vědeckých důkazů, které zdůrazňují jeho bezpečnost jeho užívání nedoporučuje.

Studie provedené s doplňky tryptofanu a L-tryptofanu

Studie zveřejněná v Archivu psychiatrické péče informovala, že zvýšený příjem tryptofanu ve stravě může ovlivnit deprese a skóre nálady zdravých účastníků. Strava, v níž byl přítomen tryptofan, vedl k méně depresivním příznakům a lepšímu stavu nálady. Lidé, kteří přijímali méně L-tryptofanu, byli v porovnání s těmi, kteří jedli konzumovali tryptofanu, více podrážděnější a úzkostlivější.

Doplňky L-tryptofanu byly studovány také kvůli jejich účinkům na cvičení. Studie Mezinárodního časopisu o sportovní medicíně odhalila, že účastníci měli 49,4% vyšší nárůst výkonu po podání l-tryptofanových doplňků. Vědci poznamenali, že tento účinek může být způsoben zvýšenou tolerancí bolesti, ke které došlo v důsledku příjmu této aminokyseliny.

Závěrem

L-tryptofan je výchozí látka nervového přenašeče serotoninu (uklidňuje) a jeho použití přichází v úvahu při snaze o potlačení nespavosti, stresu, úzkosti a deprese. Pozitivní účinky tryptofanu na tělo jsou bezkonkurenční, zejména proto, že pomáhají zvýšit celkové duševní zdraví. Příjem L-tryptofanu můžeme zajistit prostřednictvím doplňků, ale i přirozeně z potravin. Zdrojem ve stravě jsou například sardinky, losos, tuňák, drůbeží maso, špenát, ořechy a semínka, banány apod.

Autor článku: Ing. Petr Novotný

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15663184

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6764927

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/

https://www.researchgate.net/publication/258215311_L-Tryptophan_Biochemical_nutritional_and_pharmacological_aspects

https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/comparative-trial-of-ltryptophan-and-amitriptyline-in-depressive-illness1/4B77F18A1D608285F8756CEEDE3B66B5

https://draxe.com/tryptophan/

 


Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý

09.05.2019

Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý

Pokračovat ve čtení » Co je funkční trénink a proč je pro vás důležitý


Upozornění zákazníkům

07.05.2019

UPOZORNĚNÍ – VADNÁ ŠARŽE PRODUKTU: PURASANA CHLORELLA POWDER BIO 200g (SUPER GREENS), ČÍSLO ŠARŽE CB045I17/12

Pokračovat ve čtení » Upozornění zákazníkům


Není protein jako protein!!!

26.04.2019

Nejčastější mýty v oblasti doplňkové a sportovní výživy, Díl 1: Proteiny

Pokračovat ve čtení » Není protein jako protein!!!


Dárek k nákupu

18.04.2019

Pokračovat ve čtení » Dárek k nákupu