Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo
Archivy

ForActiv.cz Ostrava – Aktuality

zásoby ATP ve svalových buňkách

24.07.2020

D-ribóza obnovuje zásoby ATP ve svalových buňkách

Pokračovat ve čtení » zásoby ATP ve svalových buňkách


Těžký kalibr proti nadbytečnému tuku a opotřebení organismu

13.07.2020

Epigalokatechin galát

Pokračovat ve čtení » Těžký kalibr proti nadbytečnému tuku a opotřebení organismu


Jak mít v rovnováze hormon štěstí

19.06.2020

Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí

Pokračovat ve čtení » Jak mít v rovnováze hormon štěstí


Vybíráme z nejnovějších studií

17.06.2020

Účinky šafránu na kvalitu spánku, ashwagandha pro lepší aerobní výkonnost a další studie

Pokračovat ve čtení » Vybíráme z nejnovějších studií


Jak přirozeně snížit hladinu homocysteinu a zlepšit tréninkové výsledky i zdraví

05.06.2020

Dlouhodobý nadměrný příjem živočišných bílkovin může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v těle. To dále může být příčinou snížené kondice i jedním z rozhodujících faktorů pro rozvoj onemocnění cév a srdce, diabetu, rakoviny, ale i dalších chorob. Mezi živočišné bílkoviny se v tomto směru počítá bílkovina pocházející z masa, mléka nebo syrovátky.

V tomto článku si ukážeme, že nadměrné hladině homocysteinu v těle lze efektivně a v podstatě velmi snadno předcházet.

Co je to homocystein

Je třeba mít na paměti, že homocystein podobně jako cholesterol není žádný jed, který je třeba zcela potlačit, ale přirozená a pro fungování těla nezbytná látka. Konkrétně jde o aminokyselinu vznikající z methioninu, taktéž aminokyseliny, v rámci takzvaného methioninového cyklu. Tento složitý biochemický proces probíhá v každé buňce našeho těla. Jeho cílem je přeměna vstupní látky (methioninu) na látky další, které tělo dále využívá.

Vzniklý homocystein je přeměněn na cystein, který je téměř ze tří čtvrtin dále metabolizován na dobře známý glutathion. Tato látka je jakýmsi hlavním antioxidantem – má nejdůležitější roli v zamezování nárůstu tzv. oxidačního stresu – stavu, kdy v těle stoupá činnost volných radikálů poškozujících buňky. Působí proti němu samo o sobě a navíc posiluje činnost dalších antioxidantů v těle. Jednou z dalších látek metabolizovaných v těle z homocysteinu je taurin, který má stejně jako glutathion antioxidační účinky a je nezbytný pro přenos nervových signálů, proto je vysoce koncentrován v mozku a v srdeční svalovině. (1) Celý methioninový cyklus probíhá za nutné účasti vitamínů skupiny B2,B6 a B12.

Metabolismus homocysteinu

Co nadměrná hladina homocysteinu způsobuje

Za normálních okolností, tzn. při aktivním životním stylu a zároveň dostatečně pestré stravě, je hladina homocysteinu v normálu. Už při pouhém mírném zvýšení této látky způsobené např. nadměrným příjmem živočišné bílkoviny však dochází v těle k nežádoucím jevům. Jde zejména o aterosklerotické změny v tepnách (2,3) a následným vážným problémům – ischemickou chorobou srdeční, cévním onemocněním mozku a žilním trombózám. Studie prokázaly i souvislosti se zvýšenou hladinou homocysteinu a opakovanými spontánními potraty a komplikacemi během těhotenství. (4). Nenormální metabolismus homocysteinu také přímo souvisí s hladinou krevní glukózy, inzulinu, cholesterolu, kyseliny močové a vznikem diabetu (5,6.) Tím pádem také i s energetickým metabolismem, celkovou tělesnou kondicí a co je pro sportující populací důležité – s proteosyntézou a stavem svalové hmoty.

Co zvyšuje hladinu homocysteinu v těle

Obecně neaktivní životní styl a převážně živočišná strava. Můžeme však mít zvýšenou hladinu homocysteinu i když se pravidelně hýbeme, ba co víc, tvrdě sportujeme? Ano. U fitness populace se může vyskytnout zvýšená hladina homocysteinu díky nadměrné konzumaci živočišných bílkovin. Je to dáno i tím, že kravské mléko, produkty z něj (a také hovězí maso) má vysoký obsah methioninu a dalších látek, které mohou mít na hladinu homocysteinu vliv. V porovnání např. s kozím, ovčím mlékem, ale i lidským mateřským mlékem obsahuje mléko kravské methioninu mnohem více.

Problémem může být i to, pokud nehledíme na kvalitu živočišného proteinu. Skot ve velkochovech je totiž kvůli pozitivnímu vlivu na produkci mléka uměle methioninem dokrmován (7,8). To může jeho hladinu v nadojeném mléce ještě více zvyšovat. Samozřejmě nemluvě o dalších dobře známých negativních jevech spojených s velkochovy jako je užití hormonů a antibiotik.

Na živočišných proteinech samozřejmě není nic závadného, ale jejich každodenní konzumace bez přestávky či změny není pro tělo dlouhodobě vhodná. Jako vždy i zde platí, že bychom měli jednotlivé prvky suplementace čas od času měnit a nekonzumovat neustále to samé.

Jaké látky hladinu homocysteinu snižují

Zcela prokazatelně vitamíny B2, B6, a B12. Co však v případě, že nechceme tělo ochudit o bílkovinu a zároveň mu chceme pomoci hladinu homocysteinu snížit? Jako velmi efektivní se ukazuje užití rostlinné bílkoviny s přidanými volnými formami aminokyselin, které srovnatelně jako živočišná bílkovina podpoří proteosyntézu a zároveň zafungují jako očista pro tělo a obzvláště svalovou hmotu. Naprostou novinkou je pak spojení rostlinné bílkoviny, volných forem aminokyselin, enzymů a beta-ecdysteronu.(9,10) Ukazuje se, že tato kombinace má zároveň očistný, podpůrný a také restartující efekt.

Závěr

Jde tedy o ideální kombinaci, pokud chceme tělu ulevit, umožnit mu zregenerovat, očistit se, a zároveň se posunout na další úroveň v tréninkových výsledcích.

Doporučený produkt pro suplementaci: ProGEN+ Vemoherb

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Faktory ovlivňující metabolismus homocysteinu u vybraných nemocí s komplexní etiopatogenezí. Veselá, 2007. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy-oXqqOrpAhUSTcAKHcgkBI0QFjABegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F140008463&usg=AOvVaw2sCkhteTOJSSWoKl47xdVg
  2. A Quantitative Assessment of Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Vascular Disease. Probable Benefits of Increasing Folic Acid Intakes. Boushey, Beresford, Omenn, Motulsky. 1995. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7563456/
  3. Homocysteine and Cardiovascular Disease. Refsum, Ueland, Nygård, Vollset. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9509248/
  4. Hyperhomocysteinaemia and Human Reproduction. Nelen. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592447/
  5. Homocysteine Metabolism in Diabetes. Wijekoon, M. Brosnan, J. Brosnan. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956306/
  6. Association of homocysteine with type 2 diabetes: a meta-analysis implementing Mendelian randomization approach. Huang. 2013. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878883/
  7. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem. Tůmová. 2010. Dostupné z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=22758
  8. Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic. Kudrna. Homolka. 2009. Dostupné z: https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/03/Dojnice-2009.pdf
  9. Phytoecdysteroids Increase Protein Synthesis in Skeletal Muscle Cells. Gorelick-Feldman. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18444661/
  10. 20-Hydroxyecdysone increases fiber size in a muscle-specific fashion in rat. Tóth. 2208. Dostupné z: http://real.mtak.hu/6488/


Starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

22.05.2020

Ginkgo Biloba – starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

 

Pamatujete Uctívače ginga? Tajemný spolek ze Stínadel, který se schází v uzavřené zahradě po stromem se zvláštně tvarovanými listy? Ten strom se česky nazývá Jinan dvoulaločný a tisíce let předtím, než se objevil v knihách Jaroslava Foglara, jej znali (a také uctívali) staří Číňané. Ti mu přisuzovali až nadpřirozené účinky – věřili, že dokáže ochránit před zlými mocnostmi a umisťovali jej proto blízko chrámů a jiných důležitých budov. Obliba tohoto stromu pak přetrvala i do současnosti – Ginkgo je oficiálním stromem japonského hlavního města Tokia a jeho list je tokijským znakem.

Jinan před miliony let původně rostl po celé severní polokouli, postupně se však jeho výskyt omezil na část dnešní Číny, odkud se znovu přičiněním člověka opět rozšířil všude po světě. Jde o dlouhověký strom dožívající se tisíců let – nejstarší žijící exemplář má cca 4700 roků.

Benefitu extraktu z Ginkgo Biloba

V současné době je extrakt z ginkga jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy všude po světě. Jeho tradice započala už v Tradiční čínské medicíně a i podle současných klinických studií jde o mnohostranně prospěšnou věc pomáhající zejména v oblasti kognitivních funkcí, ochrany proti oxidativnímu stresu, zánětu a dalších oblastí. Extrakt obsahuje dvě hlavní skupiny látek – flavonoidy a terpenoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti související s ochranou tkání, buněk a DNA před poškozením. (1) Podívejme se na benefity extraktu z Ginkga podrobněji.

1.Může pomoci ochránit a posílit kognitivní schopnosti

Výzkumy ukazují (1,2,3,4), že ginkgo může pomoci proti chorobám způsobujícím zhoršení kognitivních funkcí jako je Alzheimer, demence nebo mrtvice. Je dokonce užitečné i proti chronické žilní nedostatečnosti (5), která postihuje velkou část populace. Tento stav, kdy v mozku nejsou dostatečně prokrvována určitá centra, vede k nízké koncentraci, únavě, poklesu pracovního výkonu, bolestem hlavy a náladovosti. Je velmi typický pro jedince se sedavým zaměstnáním a celkovým nedostatkem pohybu.

Účinek ginkga ve všech těchto oblastech souvisí především s jeho protizánětlivými vlastnostmi – snižuje aktivitu volných radikálů, oxidační stres a zlepšuje cirkulaci krve v těle. Jiná teorie týkající se jeho účinků hovoří o jeho schopnosti zvýšit příjem glukózy z přijatého cukru do mozkových buněk, což přímo posiluje mozkovou činnost, stabilizuje funkci srdce a také stav oka.

Je však třeba být objektivní a zmínit, že ne všechny studie přišly se stejnými výsledky – některé ukazují protichůdné závěry (6), zatímco některé neprokázaly u zdravých pacientů v souvislosti s pamětí zlepšení vůbec žádné (7). V tomto směru je třeba, aby ginkgo prošlo dalšími výzkumy.

2.Může pomoci proti úzkosti

Jedna klinická studie zjistila (8), že velká dávka ginkga (až 480 mg) pomáhá už po čtyřech týdnech proti symptomům úzkosti.

Zajímavé je, že ginkgo pomáhá proti úzkosti, avšak nikoli proti depresi. Mimo to se ale ukazuje efektivní při dalších poruchách souvisejících s psychikou:

3.Může pomoci s ADHD

ADHD je porucha pozornosti kombinovaná s hyperaktivitou týkající se nejčastěji dětí. Jedna studie zkoumala účinek Ginkga u 50 dětí s touto diagnózou – bylo podáváno 120 mg denně a výsledkem bylo zlepšení sledovaných symptomů (9).

4.Může pomoci s migrénami

U mladších jedinců s pravidelnými migrénami může ginkgo pomoci se těchto problémů z velké části zbavit – zejména snížit množství jejich opakování a závažnost bolesti. Studie (10), která účinek Ginkga, zaznamenala, že k signifikantním změnám došlo po třech měsících od začátku podávání Ginkga. V dalším období se účinek ještě zvyšoval.

5.Může pomoci zlepšit kvalitu spánku

Antioxidační kapacita Ginkga mu dodává i další užitečnou vlastnost – pomáhá při problémech se spánkem (11). Látky obsažené v Ginkgu dovedou významně podpořit spánek v tzv. REM fázi – jako potenciálně účinná se ve studii ukázala dávka 240 mg denně.

Závěr

Ginkgo je celosvětově užíváno také jako nestimulační látka pro zlepšení duševního výkonu. Pokud hledáte decentní alternativu kávy, může být Ginkgo správnou volbou.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.470020305
  3. https://draxe.com/health/dementia/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24548724/
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/cerebrovascular/conditions/cerebrovascular_insufficiency.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541024/
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19815048/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084934/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11518478/

Tokijský park Meiji Jingu Gaien, jehož cesty jsou lemované stovkami stromů Ginkgo


100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.

30.04.2020

Představujeme novou tvář naší značky MyoTec. Projekt MyoTec vznikl v roce 2011 s ambicí nabídnout seriózní sportovní výživu s nejčistšími přísadami bez použití umělých sladidel. Takový je požadavek našich náročných zákazníků a přesně taková je i naše filozofie.

Spolu s novou tváří představujeme také naprostou novinku:
100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.


Vážení zákaznící,

z důvodu státního svátku máme dne 1.5.2020 ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení.

Foractiv.cz


Orientace na kvalitu u lipozomálních vitamínů

23.04.2020

Lipozomální vitamíny – jak se orientovat v rámci dvojí kvality nabízených produktů

 

Produkty s obsahem lipozomů patří k absolutní špičce co se týče vstřebatelnosti. Pod názvem lipozomální vitamíny však lze nakoupit dva naprosto odlišné druhy produktů. Tuto skutečnost umožňuje legislativní mezera pro daný název. Následkem je samozřejmě obtížnější orientace pro koncového zákazníka.

Celá záležitost je ve své podstatě poměrně jednoduchá, ale výsledek je naprosto nesrovnatelný. Přestože se produkt může jmenovat např. lipozomální vitamín C, existuje zde jeden zcela zásadní rozdíl:

  • v prvním případě je produkt plně složen z  lipozomů (fyzikální struktura molekul)
  • ve druhém případě produkt žádné lipozomy neobsahuje, obsahuje pouze jednoduchou směs, která se pro jejich tvorbu používá

Jak je to možné?

Zastánci druhé kategorie poněkud nenápadně argumentují tím, že si dané lipozomy vytvoří každý jedinec sám u sebe v žaludku. Neexistuje ale žádná vědecká studie, která toto tvrzení dokazovala. Tedy to, že během procesu trávení v trávicím traktu váže naše tělo dané mikronutrienty (např. vitamín C ) v plné míře do formy lipozomů a touto cestou je také vstřebává, přičemž nevyužívá klasické cesty standardního trávení a vstřebávání.

Někteří výrobci dokonce velmi chytře argumentují faktem, že se vitamín C perfektně vstřebá, ale informaci o tom, že se může jednat o běžnou cestu vstřebávání (jako např. u klasického vitamínu C) a ne cestu lipozomální, vynechávají.

Za zmínku stojí, že převážně micely (pro přirovnání větší „balonky“) a následně v menší míře lipozomy (mikro „balonky“) opravdu vznikají v tenkém střevě (NE v žaludku!) během procesu štěpení tuků (proces trávení) a následně jsou vstřebávány mizním systémem do krevního oběhu. Že by však tělo dokázalo vytvořit čistou směs lipozomů a přesně do jejich struktury sofistikovaně zabudovat 100% aktivní látky, např. uvedený vitamín C, který je navíc rozpustný ve vodě, je zatím bez nadsázky science fiction. V tomto případě by potom stačilo zajíst dávku vitamínu C lžící stolního másla, nebo lecitinu a bylo by hotovo.

Současný trh nabízí dva typy lipozomálních produktů

  1. Lipozomální produkty se 100% obsahem lipozomů
  • Prémiový trh = originální produkty
  • Tekuté lipozomy (koncentráty), injekční lipozomy (ampule), speciální sprejově sušené lipozomy v prášku (kapsle – vysoká cena díky obsahu reálných sprejově sušených lipozomů)
  • Charakteristika: vyšší cena, 100% liposomy = liposomální struktura molekul (fyzikální struktura)
  • Prezentace produktu/popis: obsahuje 100% formu lipozomů, obsahuje vitamín C ve formě lipozomů atd..(originální lipozomy)
  1. “Lipozomální” produkty s nulovým obsahem lipozomů
  • Levná alternativa
  • Kapsle, nebo tobolky s obsahem prášku nebo gelu
  • Charakteristika: nízká cena, pouze směs pro tvorbu lipozomů, NE lipozomy (obvykle využívané obraty: proprietary blend, liposomální patentovaná směs atd.)
  • Prezentace produktu/popis: zde velmi důrazně doporučujeme navštívit originální stránky výrobce, protože na stránkách on-line prodejců mohou být tyto informace zkreslené, nebo vynechané. Originální výrobce produktu, nebo ochranné známky se obvykle legislativně chrání informací v popisu prostřednictvím následující formulace, např.: *Incorporates phospholipids to help protect the vitamin C and aid in the formation of liposomes in the stomach = překlad: Obsahuje fosfolipidy, které pomáhají chránit vitamín C a pomáhají při tvorbě lipozomů v žaludku. Další možnost: The human body produces its own liposomes from food within the digestive system.. = překlad: lidské tělo produkuje své vlastní liposomy v trávicí soustavě.. atd.. Dalšími často využívanými formulacemi v názvu produktu jsou např.:  *Vitamín D a lipozomální transportní systém, Liposomální technologie pro podporu vstřebávání atd..

*pozn:  Obsah molekulární formy lipozomů v produktech lze samozřejmě odborně testovat a stanovit. Jednoduchým ukazatelem je i fakt, že se lipozomy při postupném rozmíchávání rozpouští ve vodě (suché i tekuté lipozomy) a to na rozdíl od jednoduchých směsek bez obsahu lipozomů na bázi lecithinu a dalších látek tukové povahy v kombinaci s aktivní složkou. Kontrolovat lze samozřejmě i výrobní postupy výrobce a právě z tohoto důvodu se producenti legislativně chrání uvedenými formulacemi v bodu 2.

Co jsou to lipozomy?

Lipozomy jsou malé „transportní balonky“ vyrobené z čistých fosfolipidů izolovaných ze slunečnicového lecitinu. Mohou mít různé velikosti od několika nanometrů až po desítky mikrometrů. Ve spojení s vodou formují fosfolipidy mikroskopické struktury s dutinou uprostřed vyplněnou vodou, obklopenou fosfolipidovým pouzdrem. Ve vodě uprostřed fosfolipidu je pak možné rozpustit jiné molekuly, například vitamín nebo glutathion, které potřebujeme snadnou cestou vstřebat do těla. A zatímco hydrofilní (vodu přitahující) molekuly mohou být drženy uvnitř zapouzdřeného jádra, hydrofobní (vodu odpuzující) látky se mohou rozpustit do samotné fosfolipidové membrány – takovýmto způsobem mohou lipozomy transportovat hydrofilní i hydrofobní molekuly. A právě díky těmto unikátním vlastnostem jsou využívány jak matkou přírodou, např. v mateřském mléce, tak také specializovanými producenty a to při výrobě léků nebo doplňků stravy. Více zde…

Stejný název, velký rozdíl! Jak vypadá směs ve formě  lipozomů a úplně stejná směs v základní podobě?

Přestože může být chemické složení produktů z obou kategorií stejné, zásadní rozdíl je v tzv. fyzikální (molekulární) struktuře (vliv na využitelnost) a samozřejmě v nesrovnatelné pracnosti a nákladech na výrobu. V prvním případě se jedná o směs 100% lipozomů vyrobených šetrně z bioaktivních složek a fosfolipidů pomocí speciálních metod sonifikace a ultra-turrax (sofistikovaná produkční metoda). Tyto finální produkty jsou nabízeny jak v tekuté formě (vyšší cena), tak následně po sprejovém sušení ve formě prášku (ještě vyšší cena). V tom druhém případě se jedná o standardní mix, tedy směs např. vitamínu C, lecithinu, nebo dalších mastných kyselin, která je jednoduše zamíchaná dohromady v potravinářské míchačce.  A to je vše.

Závěr

V případě zájmu o lipozomální produkty s obsahem skutečných lipozomů doporučujeme při nákupu obezřetnost. Jako první napoví vždy cena, protože v této kategorii platí jednoduché pravidlo: levná kvalita neexistuje. Vše je dáno náročnějším výrobním procesem. Dále doporučujeme prostudovat podrobně formulace na stránkách prodejců a výrobců (viz. výše). Základní otázka je jednoduchá: obsahuje produkt ve svém základním složení lipozomy, nebo pouze směs určenou pro jejich tvorbu?

Doporučené produkty s obsahem lipozomů: Lipozomální vitamíny Ekolife Natura

Redakce eFIA.cz


Novinky v nabídce

17.04.2020

Vážení zákazníci,

Dovolte nám prosím, informovat Vás o novinkách, které jsme pro Vás zařadili do naší stálé nabídky. Pokračovat ve čtení » Novinky v nabídce